You only live once, lick the bowl.

Halloween, Luminații și Cenușărese.

  Posted on   by   No comments

Zilele acestea mă gândeam la cât de autentici suntem. Mă refer atât la sinceritatea față de noi înșine, cât și la sinceritatea față de ceilalți. Avem un weekend interesant în față. Halloweenul e o celebrare păgână a spiritelor reîntoarse printre noi, a măștilor menite să le alunge. Paradoxal, ne sperie uneori mai mult o mască umană decât una monstruoasă. Ne înfioară gândul unei introspecții sincere mai mult decât un film horror. Ficțiunea e mereu mai ușor digerabilă.

Ziua morților, pe de altă parte, e o dulce revedere spirituală cu cei pe care ni i-am dori în viețile noastre cel puțin pentru încă o zi. Îi celebrăm, le luminăm calea spre noi și, în străfundurile sufletelor noastre ne întrebăm dacă și noi, la rândul nostru, vom fi comemorați cu aceeași sensibilitate vreodată.

Azi mi-am reamintit de povestea Cenușăresei. Analogii de filoloagă, ce să-i faci?! Dovleac- Halloween-Caleașcă -Cenușăreasa. Așa funcționează creierul meu. 😀

Că nu mi-e boala sănătoasă știu demult, din adolescență. Pe vremea când prietenele mele visau la Feți-Frumoși și rochii de bal, eu îmi doream să călăresc în pădure, spre disperarea bunicului meu, care îmi spunea, spre disperarea mea, că nu se cade.

Toate fetele visau la următorul scenariu:un crai venind pe un minunat exemplar cabalin alb salva fata, o ducea în palatul lui de cleștar, să facă o nuntă ca-n povești. Ce visam eu? Să întâlnesc bărbatul alături de care să străbat pădurea în căutarea libertății, gonind pe cal, evident. 😀 Ce spune asta despre mine? Că mereu am simțit nevoia să demostrez că nu sunt o biată muiere neajutorată, că am căutat un partener de viață alături de care să mă simt egală din toate punctele de vedere.Iar el să fie al naibii de mândru de asta. Dar să lăsăm psihanaliza pentru o dată viitoare.:D

Mereu mi-a plăcut să reinterpretez basmele. În viziunea mea, Cenușăreasa nu e o fetișcană lipsită de voință sau putință. E o femeie puternică, înțeleaptă, care din prea multă iubire față de tatăl defunct, încearcă să păstreze, tolerând prea multe, ceea ce a mai rămas din familia-i de odinioară. A făcut ce facem noi toți la un moment dat- din altruism și iubire față de cei dragi, ne punem în plan secund, plasăm nevoile lor mai presus de ale noastre. Cred că Cenușăreasa nu își dorea un prinț salvator. Nu ea era cea care trebuia salvată. Își dorea doar să meargă la bal. Să ia o pauză de la grijile cotidiene. Că l-a întâlnit acolo a fost un bonus.Scuzați versiunea mea feministă.

Îmi e prea puțin plauzibilă o istorisire în care o femeie puternică e salvată de, culmea, un prinț. Un prinț care nu poate empatiza sau relaționa cu povestea ei de viață. În viața reală, prinții nu există. Iar eu nu sunt o prințesă. Sunt uneori o Cenușăreasă, dar de cele mai multe ori o regină care se scutură și se înarmează cu mai multă putere pentru că nu are încotro. Sună cunoscut, nu?

Zâna bună din basm, cred eu, e un spirit bun, al unei bunici care veghează și protejează. V-am băgat în ceață? Asta sunt eu, nu cred în basme. Cred doar în viața pe care visez să o transpun din plan imaginar în realitate.

Dacă eram Cenușăreasa, nu îmi trebuia caleașcă din dovleac. Făceam o supă-cremă strașnică din el. De Halloween îmi plac doar dovlecii. Ador cucurbitaceea asta autumnală. O ador coaptă, fiartă, pasată, dulce sau sărată.

Nu sunt promotoarea acestei sărbători americane, deși profesia îmi cere să promovez interculturalitatea. Cred că purtăm oricum prea multe măști cotidiene ca să mai avem nevoie de încă una , darămite să ne facem ” de groază”. Sau e mai facilă asumarea unei măști fățișe ? Ne luptăm prea mult cu demonii noștri interiori. Îi reînviem când suntem plini de regrete sau remușcări. Și, mai mereu avem replici deștepte abia după ce e prea târziu. Am ajuns la concluzia că e mai bine să facem pace cu ei , să îi iertăm, să le mulțumim pentru toate cele bune și să îi invităm la ceai, prăjiturele și dovleac copt. 😀

Vă țuc!

 

 

Categories: Blog Bianca Cigan

Author: bianca

Comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *