You only live once, lick the bowl.

Category: Rețete tradiționale someșene

Cornulețe cu brânză de burduf

Dacă vă e dor de o gustare cu brânză sau vă place brânza de burduf, această rețetă rapidă vă va încânta.
Sunt fragede și simplu de făcut.
Am folosit rețeta tradițională de aluat de cornulețe a bunicii mele. Ea nu le umplea cu brânză de burduf, ci cu magiun.
Eu, personal, sunt foarte țncântată de rezultat.rit!
Vă țuc!
Spor la bucătă

Prăjitură cu mere tradițională

Prăjitura sau pitaasta cu mere, cu untură și smântână, puhabă și înmiresmată, e preferata tuturor membrilor familiei mele.

Pâine de mălai

Le vorbisem elevilor mei despre intenția mea de a reviteliza vechi rețete tradiționale specifice zonei sătmarului. Am primit minunate chischineuri oșenești și blide înflorate care mă înveselesc instantaneu. Am primit, de asemenea, mai multe rețete oșenești de pâine de mălai. Le-am testat.Rețeta de bază, tradițională, care a fost o reușiă pentru mine,conține doar făină de mălai, drojdie, ulei și sare. Eu am făcut-o mai pe gustul meu, mai aromată. Dacă nu vă place prazul sau nu vă plac rețetele picante, eliminați respectivele ingrediente din rețetă.
Mulțumesc pentru sprijinul vostru, copii!
Spor la bucătărit li să vă fie de bine!
Vă țuc!

Plăcinte codrenești

Plăcintele bunicii mele din Babța sunt nemaipomenite. Se fac din aluat nedospit, nu se coc în baie de ulei, așa că nu am (prea multe) mustrări de conștiință mâncându-le. Sunt nemaipomenite cu brânză de vaci și smântână, de dulce, sau cu varză murată sau cartofi , de post.
Când eram copil îmi plăceau și cele cu silvoiță (magiun de prune). Mai ales a doua zi :D
Spor la bucătărit și să vă fie de bine!
Vă țuc!

Sarmale cu păsat și ciuperci

Sarmalele cu păsat sunt o alternativă de post, vegană la sarmalele tradiționale. Sunt delicioase. Le prefer celor cu carne deoarece sunt mult mai sănătoase. Sunt o alternativă și pentru și pentru dieta hipoglicemică sau hipocalorică.
Spor la bucătărit și să vă fie de bine!
Vă țuc!

Prăjitură cu mere

Prăjitura cu mere (porloș cu mere) e ușor de preparat. Rețeta de foi o puteți întrebuința și la prăjitura cu umplutură de brânză dulce, dar și la plăcintă cu dovleac. Are un conținut redus de zahăr.

Coșulețe cu gem și spumă cu alune.

Coșulețele acestea sunt un desert clasic dar fantastic. Nu sunt exagerat de dulci. Combinația gem de caise dulce- acrișor, vișine dulci din borcan și spumă cu alune e echilibrată. Puteți înlocui alunele cu nucă măcinată.
Puteți să pregătiți o cantitate dublă de aluat și să refrigerați jumătate pentru un alt desert,o tartă, spre exmplu. Se păstrează bine la frigider chiar și o săptămână.

Paprikaș de pui cu găluște altfel

Ieri m-am tot gândit dacă am vreo mâncare preferată. M-am decis- paprikașul cu găluște e mâncarea care mă face să mă simt cel mai bine. Dacă merg la mama în vizită, știe că așa mă poate răsfăța cel mai bine.
Rețeta aceasta e cu piept de pui. Însă e delicioasă și cu pulpe. Amestecul mexican de condimente o face mai specială, diferită de rețeta originală.

Prăjitură Jerbo

Jerbo e prăjitura mea preferată din copilărie. Are nucă multă, e dulce-acrișoară, se pregătește repede, comparativ cu alte deserturi și o tavă hrănește un batalion. :D

Cornulețe fragede cu magiun de prune.

Cornulețele acestea ți se topesc în gură. Untura le face extraordinar de fragede. Folosesc aceeași rețetă și pentru biscuiții din ișlere. Puteți înlocui magunul (silvoița) cu un amestec de gem de caise, coajă de lămâie și nucă măcinată.
Dar acestea sunt precum cele făcute de bunica din Babța. Se pregătesc repede și ușor. Puteți implica și copiii. Alor mei le place enorm să se implice.