You only live once, lick the bowl.

Plăcinte codrenești

  , ,

martie 4, 2015

3.0 2

Plăcintele bunicii mele din Babța sunt nemaipomenite. Se fac din aluat nedospit, nu se coc în baie de ulei, așa că nu am (prea multe) mustrări de conștiință mâncându-le. Sunt nemaipomenite cu brânză de vaci și smântână, de dulce, sau cu varză murată sau cartofi , de post.
Când eram copil îmi plăceau și cele cu silvoiță (magiun de prune). Mai ales a doua zi :D
Spor la bucătărit și să vă fie de bine!
Vă țuc!

  • Prep: 15 mins
  • Cook: 1 hr
  • 15 mins

    1 hr

    1 hr 15 mins

  • Randamente: 25 de bucăți

Ingrediente

Pentru aluat

1 kg făină

1 linguriță sare

150 ml apă călduță

Pentru umplutură de post

500 g varză murată mărunțită

500 g cartofi

100 ml ulei

sare

piper

Pentru umplutura de dulce

200 g brânză de vaci

200 ml smântână

Indicații

Curățați cartofii, spălați-i bine și fierbeți-i în apă cu sare. Strecurați cartofii și pasați-i. Asezonați cu sare, piper și jumătate din cantitatea de ulei. Lăsați-i să se răcească. Puteți să pregătiți umpluturile chiar și cu o zi înainte.

Căliți varza murată în jumătate din cantitatea de ulei. Asezonați doar cu piper. Lăsați-o să se răcească.

Din ingredientele pentru aluat se frământă o cocă moale care se lasă puțin să se odihnească.Se fac 25 de biluțe.

Pe o suprafață tapetată cu făină se întinde câte o bilă de aluat într-o foaie rotundă, subțire.

Distribuiți câte o lingură de umplutură (fie varză, fie cartofi) dinspre mijlocul foii spre margine. Lăsați 2 cm fără umplutură de jur împrejur.

Apucați câte puțin din marginea foii, aduceți spre mijloc. Repetați roată-roată apoi întindeți puțin cu făcălețul.

Coaceți plăcintele pe ambele părți într-o tigaie încinsă, unsă cu puțin ulei.

Repetați și cu celelalte biluțe.

Pentru cele cu brânză și smântână, ungeți foaia cu smântână, lăsând 2 cm de foaie neacoperiți, presărați brânză dulce de vaci.

Împăturițile întocmai precum pe cele cu umplutură de post.

00:00

5 Reviews

bianca

iulie 24, 2015

Poți adăuga mai multă apă însă ideea e că aluatul trebuie să fie suficient de ferm pentru a fi maleabil după frământare, dar nu prea moale pentru a suplimenta cu făină. Dacă ți se pare prea puțină apa, suplimenteaz-o! 😀

Sorin

iulie 23, 2015

Doar 150 ml. de apa calduta la un kg. de faina ? Nu sunt specialist in domeniul placintelor dar cred ca reteta e gresita.

Sorin

iulie 23, 2015

Doar 150 ml de apa calduta la un kg. de faina ? Nu sunt specialist in placinte dar nu cred ca reteta e corecta .

bianca

iulie 21, 2015

Mulțumesc frumos!

florin virgil

iulie 21, 2015

felicitările mele …

All fields are required to submit a review.