Zamă de șelate pentru suflet de copil

Doamne, drag mi-i în bucătărie! E drag pentru mâncat, pentru iubit de oameni prin bucate. Vine din legătura pe care chinestezic am stabilit-o cu toate acele momente din viața mea care au contat. Ciorba de salată (supa de șelate) nu e printre acele mâncăruri pe care să le fi iubit vreodată. Am evitat să mă-ntâlnesc cu ea din fragedă pruncie. Mă dezgustau textura,  paloarea coloristică,  izul acrișor, ușor afumat, grăsimea bucăților de carne sau slănină rătăcite într-o zamă dreasă cu zer. Pentru mine, aceasta era încununarea tristeții culinare, a pedepsirii sinelui prin lipsă de vitalitate.

Am evitat-o și refuzat să reiau experiența revederii cu ea până mai ieri. Deloc întâmplător, o întâlnire în ceas de seară la o șură, în Batarci, mi-a arătat însemnătatea ei emoțională. Mi-am  amintit de dușumelele bunicii din bucătăria de la țară, de șporul încălzit cu lemne, de acel miros specific pe care-l are aerul în colțu-n care picuri semi translucizi de zer se preling încet din boțul de brânză atârnat de lingura de lemn deasupra unei mici ulcele până auzi un  „pleosc !”. Mi-am amintit și de bunica gârbovită, cu degete încovoiate , dereticând ,cu pași mărunți și respirație greoaie ori demnicând pe tocător de lemn adânc crestat de-o viață. De spălătorul de tifon pe care-l folosea la ticăzât de blide, care, după un timp prindea mirosul acru, pertinent, de zemuri în care se scălda. Șelata era pentru mine spălătorul, și zama era apa caldă-n care ea plutea letargic.

Să scap de acest miros m-am dus cu gându-n șura-n care fânul plin de colb își aștepta în pod, în tihnă, furca, unde puteai să te întinzi în voie pe leșier, să urmărești păianjeni cum țeseau povești în semiumbră . La vocile ce se-auzeau de la vecini, la banca cea modestă așezată-n fața porții de unde așteptam seara, ca pe baricade, odihnindu-ne, tot satul, gulea. Mi-am amintit de nunți la care socățiță , tot bunica, gătea minunății ce mă contrariau adesea. Cum de aceleași mânuri care făceau tortul buturugă, cornuțăii minunaț de albi tăvăliți în zahăr, iuiau danțu’ găinii și râdeau cu poftă atunci când alții aveau nevoie de ajutor și celebrare, acasă erau triste și probabil acreau zama de șelate nu doar cu zerul neputinței?

Ieri , în onoarea lor, la început cu nostalgie, apoi, treptat, cu bucurie și plăcere, i-am descoperit deliciul, odată ce cu fiecare-mbucătură, înaintam în blid spre fundul limpezirii, i-am dedicat bunicii zama de șelate drept pomană. Și, cu recunoștință, revenind în șură după cină, i-am promis din suflet că voi reface șura așa cum știu, urbană, și, zama de șelate va fi servită cu onoare, ca o cuminecătură pentru copii adulți, cu sufletul acrit de vreme, că vor fi buturugi cu ciocolată, iuit din nou, la mese împreună.

Alte postări

Zamă de șelate pentru suflet de copil

Doamne, drag mi-i în bucătărie! E drag pentru mâncat, pentru iubit de oameni prin bucate. Vine din legătura pe care chinestezic am stabilit-o cu toate acele momente din viața mea care au contat. Ci...

Dependența de nefericire

Nu cred că există exemplu mai bun pentru a susține faptul că suntem dependenți de nefericire decât ardelenescul „ioi”. E „ioi” când suntem uimiți că ceva de neconceput pentr...

Reprogramare

Nu mă pricep la tehnică prea bine. Și, de fapt, ori de câte ori o imprimantă sau un gadget mă puneau la încercare, eu renunțam ușor, cu resemnare. Poate că ți-e familiar și ție. Renunți pentru că n...

Lalele pentru copila din oglindă

După un gângurit, când încercai să faci o noimă, lalațiune a urmat, melodios. „Ma-ma” ai îngăimat, spre bucuria, spre ușurarea și- ncântarea tuturor. Ai învățat că lumea te acceptă, te vrea și te c...

Prizonierii trecutului

Cu ochi mijiți te uiți acum la soare, nu-ți mai ferești privirea, nu vrei lentile protectoare. E adevărul tău, nu-ți mai miroase a destin și, temător, încet îl sorbi din Graal. E-al tău pocal. ...

Trandafirii înfloresc și în întuneric

Ai răsărit din rădăcini forțat tăiate din mici bucăți de trup de floare, firave împământeniri sub bure protectoare. Când ți-ai deschis bobocul în splendoare de zi caldă, sub șăgalnic soare, au dat ...

Curajul de a-ți fi frică

Frica e scutul apanaj atunci când vrei să îți amorțești toate celelalte simțuri. Te paralizează într-o stare de conservare în care nu poți să îți concentrezi esența decât spre tine, spre acel punct...

Cincizeci de umbre ale iubirii

Iubirea e tablou pictat în griuri colorate, al cărei autor și subiect ești tu. Te porți prin tot spectrul de culori, prin tonuri reci, străine, timide, temătoare, prin profunzimi aprinse de ale pas...

Frumoasa trezită din pădure…

„A fost odată ca niciodată” e începutul fiecărei utopii pe care copii de ieri și azi de pe tot mapamondul au citit-o cel puțin odată. În fiecare dintre poveștile cu prințese, întâmplător sau nu, ar...

Fetiței din mine

  Mâine e despre copiii noștri. Azi e despre copiii din noi. M-am gândit să vă reamintesc de ei. Poate așa, mâine se vor bucura mai mulți copii, de toate vârstele. Recent am ajuns la conștient...

Fiecare cu pizza mă-sii

Orice în viața asta e asemeni unei rețete. Totul e personal și personalizat. Fie ea rețetă gastronomică, medicală sau cale de urmat, totul depinde de vârstă, pregătire, dotare, buget și decizie asu...

Pe-un picior de “vai”…

Pentru o femeie pe picioarele ei de o viață, perioada în care trebuie să se bage în service e ca atunci când nu vrei să alimentezi mașina deși e pe roșu. Știi că mai ai rezerva aceea câțiva kilomet...

O sâmbătă divină.

O sâmbătă divină Probabil cine mă cunoaște doar dincolo de ecran, are impresia că eu bucătăresc mai toată ziua. Nope. Bucătăresc de multe ori și în somn. Sunt o femeie cu slujbe full-time, ca multe...

Rupt din Rai

Te întorci la muncă după două săptămâni cu tine. Nu ți-au ajuns. Dar parcă ți-a ajuns din “porcării”, dulcegării pudrate cu zahăr vanilinat, că și acela e sintetic. Și ți-a ajuns din ospătat și din...

Să iubești sau nu cu inimioare?

Nici nu știu dacă este de bine sau de rău faptul că iubirea a ajuns să fie celebrată prin globalizare.Mereu vor fi păreri în tabere adverse, și toți, migrând în funcție de circumstanțe, ne regăsim ...

Cici, goloande, bunica și Lăncica

Nu am crescut cu steak, sushi, cu hummus sau lava cake. Am fost hrăniți cu papricaș de cartofi, lăști cu brânză, fasole bătută și porloș cu mere. Ni s-a pus pe masă ce era la rând și savuram totul ...

Dragoste desculță

Duminică, gătiți de teatru, la o piesă jucată la Casa de Cultură, despre divorț, căsătorie și iubire, am stat cu toții cu paltoanele în poale, nevoie mare, ca babele la bal în sat. Că, deh, de unde...

Extemporal Atemporal

Bunica (ca toți înțelepții omenirii) avea o vorbă. Mă rog, avea multe vorbe. Dar dacă nu știam ce să (mă) fac, mă sfătuia să-i dau timp. Mă tot întrebam : “Cui?Cine îmi ia timpul și ce face cu el?”...

Supă de cocoș pentru suflet de copil

Pe vremea mea, (Acum realizez ce hilar sună să spui “pe vremea mea”, la 44 de ani!)copilul palid și mofturos de la oraș era trimis în “boot camp” la bunicii de la țară. Pe cei paterni, din fragedă ...