Dacă e iarnă și avem portocale zemoase în cămară, acest chec zemos în care vom utiliza portocale întregi și glazură de ciocolată e rețeta perfectă pentru o dupăamiază rece de duminică.
Deși în rețeta originală se mărunțesc portocalele întregi, am preferat să îndepărtez partea albă din interiorul coajei, care îi dă un gust neplăcut. Folosim atât coaja, exceptând partea albă, care e amară, cât și miezul. E nevoie de două portocale mari, pe care le vom mărunți folosind blenderul. Folosirea portocalelor întregi face checul zemos, parfumat și îl ajută să se păstreze proaspăt mai mult timp. Desertul acesta mai are nevoie de ouă, ulei, făină și praf de copt.
Pentru a adăuga o notă acrișoară, am uns partea superioară a checului cu gem de caise încălzit. Glazura este de ciocolată neagră și completează aromele armonios.
2 portocale mari
4 ouă
150 g zahăr
100 ml ulei vegetal
350 g făină
1 praf de copt
Esență de vanilie
4 linguri gem de caise
200 g ciocolată neagră
100 ml frișcă lichidă