Această rețetă de brioșe cu banane, nucă și ciocolată e cea mai îndrăgită rețetă de brioșe pe care o fac. Cred că e printre primele rețete pe care le-am încropit atunci când mi-am dat seama că îmi place să bucătăresc.
Am adaptat o rețetă de bază de brioșe pentru a folosi banane răscoapte. Acele banane care zncă sunt bune dar nimeni nu le mai vrea, ba că au coaja maronie sau cu pete, ba că s-au înmuiat puțin. Ei bine, sunt minunate pentru rețeta asta, tocmai pentru că sunt mai moi.
Ai nevoie de 2 banane răscoapte, iaurt gras sau smântână, zahăr, scorțișoară, ciocolată neagră de bună calitate, ouă, ulei sau unt topit, făină, fulgi de ovăz, nucă tăiată grosier și praf de copt.
Le-am preparat și în varianta fără zahăr și fără lactoză. Am înlocuit iaurtul cu lapte de orez, am pus aceeași cantitate în mililitri de lapte de orez câți mililitri de iaurt am folosit.
Am folosit în locul ciocolatei negre cu zahăr varianta de ciocolată neagră cu stevia, iar zahărul l-am înlocuit cu cantitatea corespunzătoare de stevia.
După cum vă sfătuiam și în celelalte rețete de brioșe, secretul unor brioșe pufoase este acela de a nu amesteca ingredientele uscate cu cele umede decât în ultimul moment, înainte de a le coace, doar atât cât să se omogenizeze amestecul, să nu rămânem cu făină nedistribuită uniform.
Ajută și stabilirea temperaturii corecte a cuptorului. Vor fi coapte la 160 de grade cu ventilație sau 180 de grade fără ventilație.
Dacă nu vă place miezul de nucă, puteți să nu îl folosiți.
Să vedem de ce avem nevoie!
2 banane coapte
2 ouă
150 g zahăr brun
1 linguriță scorțișoară
50 g fulgi de ovăz
300 ml iaurt gras sau smântână
80 ml ulei sau 100 g unt topit
1 pumn nucă tocstă grosier
100 g ciocolată neagră
250 g făină
1 praf de sare
1 plic praf de copt