Ori de câte ori se anunță musafiri în ultimul moment, mă gândesc cu ce să îi servesc, în afară de cafea. Brioșele, fie ele dulci sau sărate, sunt o alegere excelentă pentru a încropi și servi ceva delicios în nici o oră, timp din care abia 10 minute sunt de muncă iar restul sunt treaba cuptorului. Dacă îmi rămân bucăți de brânzeturi nemâncate pe platou, transform aceste bucățele pe care nimeni nu le-ar mai mânca, deoarece s-au uscat puțin, în ingrediente perfecte pentru o rețetă sărată.
Pentru acest preparat am folosit trei tipuri de brânzeturi rămase de pe platoul pregătit cu o seară înainte, gorgonzolla, cheddar și parmezan, niște bucățele de șuncă prăjită, nucă și, pentru un contrast dulce-acrișor, niște merișoare uscate.
Inclusiv iaurtul folosit la rețetă este unul amestecat cu ierburi aromatice, rămas de la cina din seara precedentă și refigerat, bineînțeles.
Secretul unor brioșe reușite e faptul că nu trebuie să amestecăm ingredientele timp prea îndelungat. Ingredientele uscate trebuie încorporate rapid în cele umede, doar atâta timp cât e necesar pentru a nu rămâne cu cocoloașe de făină.
Să vedem de ce avem nevoie!
100 g brânzeturi mărunțite
50 g bucățele de șuncă prăjită
2 ouă
50 g nucă
1 pumn de merișoare
300 g iaurt gras sau smântână
Ierburi aromatice (pătrunjel, rozmarin, mărar)
Sare, piper
1 plic praf de copt
80 ml ulei
250 g făină