Brioșele cu piure de dovleac plăcintar, scorțișoară și caramel sunt un deliciu nemaipomenit de preparat atât toamna, cât și în oricare alt anotimp.
Toamna mereu pun la cuptor cantități mari de dovleac plăcintar. Miezul copt îl pasez și pun la congelator, porționat. Îmi e mereu la îndemână să îl folosesc, astfel, în supe, piureuri sau deserturi.
La rețeta aceasta am folosit 500 g de piure de dovleac congelat, sos de caramel preparat în casă și caramele din comerț. Evident, nu am adăugat zahăr suplimentar. Scorțișoara complimenteză de minune rețeta.
Gropițele din imagine sunt de la caramele. Dacă nu aveți sos caramel acasă, înlocuiți-l cu zahăr brun.
În rest, ingredientele sunt aceleași ca la oricare brioșe clasice. Aveți nevoie de unt, ouă, făină, praf de copt, iaurt, sare și puțină răbdare.
Brioșele sunt un desert ușor de preparat deoarece nu necesită tehnici elaborate de pregătire. Nu e nevoie de spumat, bătut, frecat, ci, dimpotrivă, e nevoie de prelucrare cât mai puțină. Ingredientele trebuie amestecate doar atât cât să fie distribuite uniform.
300 g făină
1 praf de copt
3 ouă
100 g unt moale
500 g pastă de dovleac
1 praf de sare
2 linguri sos de caramel sau 150 g zahăr brun
1 linguriță scorțișoară
200 g iaurt grecesc
esență de vanilie
12 caramele
1 praf de sare