Desertul de azi este o adaptare mai rafinată a unui desert tradițional de inspirație austro-ungară, ce poartă numele de „mákos guba”. Desertul tradițional are în compoziție cornuri cu lapte sau bucăți de pâine,înmuiate într-unamestec de unt, ouă, vanilie, mac, coajă rasă de lămâie și lapte. Budinca aceasta de pâine se servește cu un sos de vanilie.
Rețeta mea adaptată conține o pâine tip brioche pe care aș putea să o mănânc și goală, dacă ar fi după mine, sos de caramel sărat și fulgi de migdale.
Nu m-am apucat de copt brioche de data aceasta, nici de preparat sosul de caramel sărat. Le-am cumpărat gata făcute, astfel ușurându-mi mult munca și scurtându-mi timpul de lucru.
Sosul de vanilie l-am încropit repede, gătind pe foc mic un amestec de gălbenușuri, lapte, zahăr, amidon și vanilie.
Să vedem ce avem de făcut!
Pentru budinca de pâine:
1 pâine tip brioche
50 g unt moale
2 linguri carmel sărat
4 ouă plus cele două albușuri rămase de la crema de vanilie.
300 ml lapte
vanilie
1/2 cană mac
coaja rasă de la 1 lămâie
1/2 cană fulgi de migdale pentru decor
caramel sărat pentru decor
Pentru sosul de vanilie:
2 gălbenușuri
500 ml lapte
3 linguri amidon
3 linguri zahăr brun