Știți expresia:”Să se umfle rișcașu-n tine”? Rișcașul e orez. Expresia însemnă a te umfla în pene, a-ți acorda mai multă importanță decât ar trebui. Oricum, nici cu cealaltă expresie tipic românească, „papă-lapte”, nu mi-e rușine. E preferabil, totuși să fii cu rișcașul expandat în bendeu decât panseluța agățată de fusta mamei. Numa’ zic.
Această rețetă de orez în lapte e cea mai onctuoasă și delicioasă din câte am testat.
Am folosit proporții egale de lapte și smântână pentru gătit dar am încorporat și unt, ceea ce îl face să semene mult cu un risotto cremos, ca textură.
E un desert rapid, se pregătește în 20 de minute. Nu e prea dulce, se poate prepara și cu lapte și smântână vegetală. Iar untul se poate înlocui cu ulei de cocos.
L-am servit cu fructe de pădure și fulgi de migdale.
Să vedem de ce avem nevoie:
2 căni de orez arborio
1 cană de lapte gras
1 cană de smântână
1/2 cană zahăr
esență de vanilie
coaja de la 1/2 lămâie
100 g unt
1 praf de sare
fructe de pădure
fulgi de migdale