Ador rețetele de chec, deoarece nu presupun folosirea unor tehnici complicate de pregătire. Ai nevoie doar de un tel bun și un singur bol încăpător în care ingredientele umede ale checului să se combine armonios, rapid, cu cele uscate, însetate de sevă.
Checul din imagine este ceea ce în gastronomie se numește „upside-down cake”, adică o prăjitură coaptă asemeni tartei Tatin, cu susul în jos. Asta le permite fructelor să se caramelizeze și să infuzeze plăcut prăjitura.
Checul acesta minunat cu prune și mascarpone folosește puterea cuvintelor din tăițeii alfabet de la Hutton pentru a spune o poveste frumoasă de început de toamnă. Am presărat tăiței alfabet atât pe fundul tăvii cât și deasupra blatului. Cei din stratul de dedesubt au devenit crocanți iar cei de deasupra s-au înmuiat. Dacă nu vă place textura crocantă, puteți să îi fierbeți în prealabil.
Am folosit un vas de copt din sticlă termorezistentă circular, dar puteți folosi orice tavă din ceramică de orice formă. Dacă vasul e din yena e mai ușor de urmărit coacerea.
Fiica mea s-a uitat curioasă când am scos checul din cuptor și îtiu cu siguranță că i-a plăcut din moment ce a mâncat două porții consecutive.
Puteți înlocui prunele cu mere, pere, gutui sau persici. Checul va fi la fel de savuros. Mascarpone îl face cremos și dens, de aceea necesită timp mai îndelungat de coacere. Dar rezultatul este unul garantat delicios.
Să vedem ce avem de făcut!
8 prune mari
4 ouă
250 g mascarpone
200 g iaurt grecesc
zahăr brun-150 g pentru bază plus 150 g pentru blat
2 linguri scorțișoară
100 g unt moale
1 plic praf de copt
250 g făină
1 praf de sare
1 pungă de tăiței alfabet Hutton