Rețeta aceasta de chec cu afine, mac și lămâie a devenit preferata mea. Combinația de fructe dulci- acrișoare cu lămâie te face să îți plouă în gură.
E un chec moale, cu blatul umed, în care gusturile verii se contopesc cu efectul calmant al macului. Da, eu când mă gândesc la mac, mă gândesc la pace și copilărie inocentă.
E atât de simplu de preparat, încât chiar și copiii îl pot pregăti singuri.
Dacă doriți, puteți să împărțiți amestecul pentru chec în forme de brioșe individuale și să le serviți așa. Mie, personal, coacerea în formă de chec sau în tavă rectangulară sau pătrată de prăjitură îmi este mai pe plac, deoarece prefer să păstrez checul cu blatul umed, fără prea multe margini crocante. Însiroparea o puteți face fie înainte de coacere, așa cum am procedat eu, fie la final. Diferența este că însiroparea la final produce o crustă mai tare, puțin zaharisită.
Puteți înlocui afinele cu alte fructe de sezon, cu zmeură, mure sau orice alte fructe de pădure. Combinația de mac și lămâie este potrivită cu oricare dintre ele.
Veți avea nevoie de mixer pentru a spuma untul și zahărul, adăugând treptat ouăle și restul ingredientelor. În momentul adăugării făinii și a prafului de copt, să folosiți o spatulă. Nu folosiți mixerul, căci procesarea îndelungată a făinii poate face prăjitura densă și grea.
Amestecați cu spatula doar atât cât să se omogenizeze făina în compoziție.
300 g făină
3 ouă
150 g zahăr
300 g chefir sau iaurt
Esență de vanilie
100 g unt
100 g mac
150 g afine
1 lingură amidon
1 plic praf de copt
Coaja și sucul de la 1 lămâie
Pentru sirop:
50 g zahăr pudră
Sucul de la 1 lămâie
2 linguri de apă
Plus 100 g fulgi de migdale