Combinația de mac și lămâie e una clasică și fantastică. E un chec dulce-acrișor, dens, aromat.
Din punctul meu de vedere, checurile și brioșele sunt două tipuri de deserturi cu grad de dificultate foarte scăzut. E nevoie doar să amesteci bine toate ingredientele și să ai răbdare până când prăjitura se coace.
Avem nevoie de unt, ouă întregi, făină, zahăr, mac măcinat, iaurt, vanilie, agent de creștere, care în cazul de față e praful de copt, zeamă și coajă de lămâie și flori de dovleac sau zucchini pentru decor.
Vom omogeniza mai întâi untul și zahărul, la care vom adăuga , pe rând, trei ouă, făina, iaurtul și restul ingredientelor. Turnăm amestecul într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu hârtie de copt și distribuim uniform inflorescențele.
Coacem checul la 160 de grade cu ventilație sau 180 fără, timp de 45-50 de minute, până trece testul scobitorii.
E minunat alături de o limonadă bună sau înghețată de vanilie.
100 g unt moale
150 g zahăr
coaja de la 1 lămâie
zeama de la 1/2 lămâie
200 g iaurt
250 g făină
esență de vanilie
150 g mac măcinat
3 ouă
1 praf de sare
1 plic praf de copt
12 flori de zucchini