Cine spune că cheesecake nu poate fi pregătit și diferit? În varianta ardelenească, am adaptat o rețetă de porloș tradițional ardelenească , am înlocuit crema de brânză cu brânză de vaci simplă, adăugând prune din compot deasupra. De asemenea, am transformat zeama de la compot într-un jeleu roșu pe care l-am turnat deasupra.
Ceea ce e diferit față de rețeta tradițională este faptul că putem să utilizăm untură pentru stratul de bază și putem să folosim umiditatea stratului de brânză ca avantaj pentru a închega stratul de bază, de aluat poros, fraged. Astfel, pe măsură ce prăjitura stă mai mult în frigider sau pe blatul de bucătărie, devine din ce în ce mai „așezată” și cremoasă.
Evident, vom îndepărta sâmburii prunelor și vom avea nevoie de praf de budincă de vanilie pentru a forma stratul gelatinos și colorat de deasupra.
Să vedem ce avem de făcut!
Pentru blat:
3 căni făină
1 cană unt sau untură
1 cană zahăr brun
1 linguriță scorțișoară
coaja și zeama de la 1/2 lămâie
1 praf de copt
Pentru umplutura de brânză:
1 kg brânză
2 ouă
1 cană zahăr
1 linguriță scorțișoară
esență de vanilie
1 cană de smântână grasă
1 plic budincă de vanilie
Pentru stratul colorat:
12-15 prune din compot și zeama lor
1 baton de scorțișoară
1 plic de budincă de vanilie
1 baton scorțișoară