Nu prea am tragere de inimă pentru făcut prăjituri festive tradiționale. Știți voi, din acelea spectaculoase și laborioase cu multe foi, mai multe tipuri de cremă. Cred că nu am răbdarea necesară. Până acum nici nu a fost nevoie, slavă Cerului! Mama, mătușa mea sunt imbatabile la așa ceva. De sărbători le las pe el să își facă de cap îi să ne răsfețe. Eu, în schimb, sunt as la improvizat și făcut rețete rapide. Singura excepție sunt dospiturile, care au un loc special în vița mea. Dar despre asta într-o altă rețetă.
Minunăția aceasta de cheesecake s-a născut din dorința mea de a experimenta. Ce faci când ai o tabletă de 200 de grame de ciocolată cu cremă caramel și alune, niște mascarpone și niște biscuiți? Încropești un cheesecake.
Forma tradițională circulară am decis, de dragul formei rectangulare a ciocolatei, să o abandonez și am folosit o tavă pentru chec/ cozonac. Tăviță, de fapt. E o formă mică, liliputană care, coincidență sau nu, e fix de dimensiunea tabletei mele de ciocolată.
Stratul de la bază e un amestec de biscuiți fărâmițați și unt topit, peste care am așezat pur și simplu tableta de ciocolată, încununată de crema cu mascarpone și tonka. Dacă nu aveți pastă de tonka, e minunat și așa. La final, după ce s-a copt și răcit corespunzător, l-am scos din tavă și pudrat cu cacao din belșug.
Cantitățile din rețetă sunt pentru o tavă de chec/ cozonac mică.
Pentru blatul de biscuiți:
150 g biscuiți simpli
50 g unt topit
Pentru crema de brânză:
250 g mascarpone
2 ouă
100 g smântână
1 linguriță amidon
50 g zahăr
Esență de vanilie
1 linguriță pastă tonka
În plus: 1 tabletă de ciocolată cu cremă caramel și alune de 200 g și 1 lingură cacao pentru pudrat