Ajvarul e o pastă pe bază de ardei și vinete tradițională sârbească, extinsă în țările balcanice după cel de-al doilea Război Mondial. Zacusca noastră își are originile în această minunată delicatesă.
Am experimentat cu ajvarul mai multe rețete, el devenind un condiment absolut încântător pentru o friptură dar și pentru aceste chifteluțe sau pârjoale de dovlecei.
Ajvarul face compoziția dulceagă, colorată și foarte gustoasă.
Am folosit dovlecei rași cu tot cu coajă, ajvar, făină, ouă, ceapă verde, pătrunjel și mărar verde tocat, sare și piper.
E o rețetă foarte simplă și rapidă, pârjoalele se prăjesc pe o plită sau într-o tigaie unsă cu foarte puțin ulei de măsline, astfel fiind mult mai sănătoase și mai ușor de digerat.
Textura e una de compoziție de pancakes mai dense. Se prăjesc pe amblele părți, la foc potrivit și se servesc cu iaurt grecesc și salată de castraveți și ceapă verde.
Le puteți servi și cu o garnitură de cartofi noi natur, orez sau pilaf.
2 dovlecei
3 linguri ajvar
2 căni făină
2 ouă
1 fir ceapă verde
½ legătură pătrunjel verde
½ legătură mărar
Sare, piper
Puțin ulei de măsline pentru prăjit