Cozonacul e un desert tradițional care poate fi pregătit cu orice ocazie. E delicios servit de Paști, Crăciun sau ori sfânta zi de vineri.
Aluatul e ideal și pentru o pască simplă, tradițională. Umplutura e cu ciocolată și Nesquik. Ciocolata topită am amestecat-o cu Nesquik și albuș. Se va întări iar în momentul în care veți umple coca, veți pune cocoloașe de cremă de ciocolată distribuite uniform.
Aluatul de cozonac e unul de brioche tradițională care, pe măsură ce stă mai mult la dospit la rece, în frigider, devine mai gustos. Se poate ține la dospit în frigider peste noapte sau cel puțin 5-6 ore.
Dacă nu doriți să dospească la rece, puneți-l la dospit clasic, o oră, la temperatura camerei. După ce ați umplut jumătățile cu ciocolată, împletiți-l , lăsați-l la dospit alte 30 de minute, acoperit cu un prosop de bucătărie, ungeți-l cu gălbenuș și presărați aline sau nucă măcinată.
Coaceți cozonacul la 170 de grade, până se rumenește frumos.
Pentru cocă:
500 g făină
125 unt
3 ouă
60 ml lapte
1 plic de drojdie uscată
1 praf de sare
50 g zahăr
Pentru umplutură:
2 albușuri
3 linguri Nesquik
200 g ciocolată cu lapte
Pentru uns: 2 gălbenușuri, 1 pumn alune măcinate sau nucă măcinată