Aceste minunate crochete cu șuncă sunt o rețetă de proveniență cubaneză. Sunt foarte populare în toate țările hispanice. Sunt genul acela de bunătăți inspirate din bucătăria oamenilor săraci, care aveau de hrănit multe guri din ingrediente puține și simple.
Le ador pentru versatilitatea lor și pentru faptul că le pot modifica forma sau gustul extrem de ușor. Se pot face sub formă de bulete rotunde sau bastonașe dolofane.
Rețeta de bază este una care folosește un Bechamel gros, înnobilat cu șuncă fiartă mărunțită și nucșoară, modelat și trecut mai apoi printr-o mantie de ou și pesmet, prăjite până devin aurii.
Dacă doriți să adăugați și alte mirodenii pe placul vostru, o puteți face liniștit. Sosul Bechamel preparat astfel, în timpul prăjirii, se transformă într-o compoziție cremoasă, fină, de consistența unui sos cu brânză, deși nu are cașcaval deloc.
Fie că vă apar musafiri pe nepusă masă sau vreți să vă delectați cu un aperitiv cald sau o cină rapidă, onctuoasă, într-o seară rece de toamnă sau iarnă, croquetas de jamon sunt o alegere perfectă și facilă deopotrivă.
Pentru Bechamel:
4 linguri unt
1 ceapă mică
1 cană lapte
1 cană făină
¼ linguriță nucșoară măcinată
Sare, piper
250 g prosciutto cotto
Pentru panadă:
2 ouă
½ cană făină
2 căni pesmet
1 l ulei pentru prăjit