Desertul acesta este unul în ton cu primăvara. Crumble este un preparat tipic britanic, în care făina este amestecată cu unt sau orice substitut vegetal de unt, zahăr, iaurt sau smântână și praf de copt. Eu am adăugat fulgi de ovăz și lămâie pentru mai multă savoare.
Denumirea înseamnă „fărâmițare”. E un desert lejer, ușor de pregătit, cu aspect dezordonat, însă foarte aromat.
Făina se amestecă rapid cu untul rece, pentru a forma o textură nisipoasă. Se adaugă restul ingredientelor și se pune deoparte.
De regulă, stratul de dedesubt în vasul termorezistent în care se prepară este unul format dintr-un amestec de bucăți de fructe și zahăr.
Eu am amestecat zmeura congelată cu zeamă de lămâie, vanilie și zahăr brun.
Peste acest strat de fructe am adăugat amestecul de făină și ingrediente pentru crumble.
Putem folosi fructe congelate sau proaspete de sezon. E potrivit pentru orice tip de fruct preferați și se poate servi atât fierbinte cât și rece.
Se coace 30 de minute, până când stratul de crumble se rumenește.
De regulă, eu îl acompaniez fie cu iaurt grecesc, fie cu mascarpone, fie cu înghețată de vanilie.
Acest crumble este cu zmeură congelată, lămâie și mascarpone, dar puteți înlocui mascarpone cu oricare dintre variantele de mai sus.
Pentru crumble:
200 g făină
100 g fulgi de ovăz
100 g zahăr brun
1 praf de sare
coaja de la 1 lămâie
50 g unt
100 ml iaurt grecesc sau smântână
1 linguriță praf de copt
Pentru stratul de fructe:
200 g zmeură congelată
zeama de la 1/2 lămâie
150 g zahăr brun
vanilie
Pentru servit:
mascarpone