Sosul acesta cremos, de dovleac asezonat cu mirodenii, de inspirație caraibiană este acum, toamna, alături de scoici de la Paste Hutton, un deliciu pentru trup și suflet. Un sos dens, cremos, picant și aromat cu scorțișoară, nucșoară, cuișoare și lapte de cocos, care răsfață amestecul de dovleac plăcintar și legume din oală.
Puteți folosi fie dovleac crud, fie dovleac copt. Dacă doriți să folosiți dovleac copt, sosul va avea o aromă puțin mai intensă, dar e nemaipomenit de gustos oricum.
Atunci când am un dovleac numai bun de copt, îl pregătesc la cuptor feliat. Miezul copt , odată ce s-a răcit puțin, îl pasez la blender. Folosesc o parte din piure la preparate în aceeași zi iar o altă parte o împart în pungi resigilabile și o congelez pentru alte ocazii.
La sosul aceasta lista de ingrediente este mai lungă decât v-am obișnuit, însă merită efortul. Am folosit ceapă, usturoi, dovleac, morcov, foi de dafin, ghimbir, boia iute, baton de scorțișoară, curcuma, niște merișoare, năut, puțină nucșoară, cuișoare și, la final, lapte de cocos.
Amestecul de condimente este unul dulce- picant. Puteți să adăugați, pentru puțină aciditate, niște zeamă de lămâie sau lime, care va face sosul cu atât mai savuros.
Alături de paste, veți avea un prânz savuros, vegetarian, sănătos.
1 pachet scoici de la Paste Hutton
1 conservă năut
300 g dovleac
1 ceapă
1 morcov
2 căței de usturoi
1 pumn de merișoare uscate
2 foi de dafin
1 baton de scorțișoară
2 cuișoare măcinate
1 vârf de cuțit nucșoară
1 linguriță curcuma
1/4 linguriță boia iute
¼ linguriță de ghimbir
1 conservă lapte de cocos
1 lime sau lămâie
50 ml ulei de măsline
Sare, piper