Sosul Bolognese se numără printre preferatele familiei noastre. E foarte versatil. Îl puteți prepara în cantități mai mari și servi alături de paste, în lasagna sau în rețete precum cea de azi, de dovlecei gratinați în sos Bolognese.
Rețeta aceasta este potrivită îndeosebi pentru cei care vor să reducă numărul caloriilor sau vor, pur și simplu, să se bucure de valorile nutritive și sănătatea adusă de legume.
Rețeta de sos clasic, cu amestec de carne de vită-porc se prepară repede. Eu, de regulă, pregătesc porție dublă de sos. Jumătate o folosesc proaspătă iar cealaltă jumătate o congelez. Astfel, economisesc timp pentru pregătirea unei cine sau a unei mese de prânz într-o altă zi aglomerată.
Pentru sos:
500 g carne tocată amestec de vită/porc
1 l passata
2 fire țelină apio
1 ceapă mare
2 căței de usturoi
Câteva fire de busuioc proaspăt
Sare, piper
2 linguri ulei de măsline
Pentru bechamel:
50 g unt
2 linguri făină
1 l lapte
½ linguriță nucșoară
100 g mozzarella
Sare, piper