Pe vreme de post, e bine să facem o curățare spirituală și fizică deopotrivă. Falafelul este o chiftea preparată din năut și ierburi aromatice, deosebit de gustoasă, care e ideală atât pentru post, cât și pentru orice masă din care dorești să elimini carnea. Falafelul este o rețetă de origine orientală, pe care toate popoarele din orientul mijlociu o savurează în combinație cu hummus, lipie sau pâine pita și salate.
Poate fi preparat din năut, fasole, în mod tradițional, are formă de chiftea rotundă, însă eu le-am preparat aplatizate, pentru a le coace mai repede.
Rețeta este fără gluten, destul de săracă în calorii, însă bogată în minerale și fibre.
Necesită rehidratarea boabelor de năut peste noapte, care, astfel, își vor tripla volumul. După hidratare, le veți stoarce de apa aceasta și le veți limpezi.
Aveți nevoie de un robot de bucătărie pentru a le măcina, împreună cu coriandru, pătrunjel verde din belșug, usturoi, ceapă verde, ardei verde și chimen. Amestecul va trebui să semene cu granulele de nisip. Veți adăuga făina de năut sau făină normală, dacă nu aveți de năut și bicarbonat de sodiu, veți acoperi amestecul omogen cu folie alimentară și veți lăsa amestecul la rece timp de 30 de minute.
Acest lucru va permite ca amestecul să se închege și să aibă gust mai puternic.
Pentru a le da formă rotundă și a avea acceași dimensiune, folosiți o lingură pentru înghețată. Eu am luat câte o cupă de amestec și bilele le-am aplatizat pe o tavă tapetată cu hârtie de copt folosind o formă mică, rotundă de decupat biscuiți.
Am prăjit falafelul în baie de ulei vegetal. Le puteți coace la cuptor, de asemenea, pentru a le face mai dietetice.
1 cană năut uscat
1 fir ceapă verde
1 legătură pătrunjel
1 legătură coriandru verde
1 ardei chilli mic
3 căței de usturoi
1 linguriță chimion măcinat
1 linguriță sare
½ linguriță cardamom
Piper
2 linguri făină de năut sau de grâu
½ linguriță bicarbonat de sodiu
Ulei pentru prăjit