Focaccia

Focaccia e un fel de pâine ideală pentru sandwich-uri savuroase și pentru servit alături de supe-cremă sau salate. Preferata mea e cea simplă, cu ulei de măsline și rozmarin. Are coaja crocantă și miezul umed și moale.

Blatul, în accepțiunea mea, trebuie să fie aerat, pufos, ușor, nu prea gros. Prima mea focaccia a fost folosind metoda aluatului de pâine cu maia, fără frământare, acum ceva ani, și mi-a plăcut foarte mult. Rețeta pentru acel aluat o găsiți pe blog, în rețeta de pâine cu maia.

Acum vă voi scrie, însă, rețeta de aluat fără frământare cu drojdie. De ce e mai bun acest aluat decât cel pe care îl frământăm și e gata în 60 de minute? Deoarece dându-i timp mai mult, e mult mai pufos, mai aerat și ușor de digerat. Enzimele produse prin dospirea la rece ajută la descompunerea amidonului și la fermentație și, astfel focaccia devine un aliment mult mai sănătos pentru noi.

Frământările din bucătărie, spre deosebire de cele din viață, sunt mult mai plăcute. Dospirea are efecte delicioase pe care le putem savura și ne bucură inima. Dacă putem , însă, obține un blat delicios fără a-l manevra prea mult, cu atât mai bine pentru noi.

Ingredientele trebuie doar omogenizate și frământate timp de două minute. Apoi, aluatul obținut trebuie lăsat la autoliză timp de cel puțin 40 de minute, într-un bol uns cu ulei, de măsline, acoperit, pe blatul de bucătărie.

După autoliză se adaugă sarea și aluatul se pliază apucând marginile exterioare și aducându-le spre mijlocul vasului, până obținem o minge uniformă. Aceasta pliere se repetă de două ori, apoi aluatul din bolul acoperit se lasă la rece cel puțin 8 ore la dospit.

Dospirea la rece va face aluatul mai ușor, mai pufos și mai savuros.

Dacă faceți aluatul cu o seară înainte, a doua zi, oricând, puteți prepara focaccia. Dacă îl preparați în aceeași zi, probabil veți coace focaccia seara. Cu cât stă aluatul mai mult la rece, cu atât are aerarea și gustul mai bune. După dospirea la rece, trebuie scos pe blatul de bucătărie și lăsat să își revină la temperatura camerei, înainte de a-l manevra. Focaccia va deveni, cred eu, alternativa preferată la pâine și pentru voi în timp foarte scurt.

Acestea fiind zise, să vedem ce avem de făcut!

Ingrediente

500 g făină tip 650

1oo ml ulei de măsline

1 linguriță sare  plus sare de mare sau grunjoasă pentru copt

300 ml apă

1 plic drojdie uscată

câteva crenguțe de rozmarin

Preparare

  1. Amestecați făina cu apa într-un bol și frământați 2 minute, până se omogenizează.
  2. Acoperiți bolul cu un capac sau folie alimentară și lăsați-l pe blatul de bucătărie 40 de minute (autoliză).
  3. După autoliză, adăugați sarea și împăturiți aluatul de câteva ori, apucând marginile și aducându-le spre interior. Formați o minge, mutați-o într-un bol cu capac curat, uns cu ulei de măsline, pentru a preveni lipirea și lăsați bolul acoperit încă cel puțin 40 de minute pe blat, acoperit.
  4. Faceți a doua împăturire, după care dați bolul la frigider, la dospit, pentru cel puțin 8 ore.
  5. Scoateți bolul de la rece și lăsați aluatul să își revină la temperatura camerei o oră.
  6. Preîncălziți cuptorul la 230 de grade.
  7. Tapetați tava de copt cu semolina sau griș.
  8. Cu mâinile unse cu ulei de măsline scoateți aluatul din bol direct în tava de copt.
  9. Turnați ulei de măsline deasupra, presărați sare grunjoasă sau de mare și rozmarin și faceți gropițe cu degetele.
  10. Lăsați la dospit încă 30 de minute și coaceți timp de 15-20 de minute, până devine rumenă.
  11. Serviți-o în sandwich-uri sau cu roșii coapte și busuioc alături de ulei de măsline.

Savuroase și inedite - cele mai recente rețete

Prăjitură cu dovleac, brânză și turtă dulce

Prăjitura cu brânză tradițională e un deliciu care bucură în orice anotimp. Iarna, în prag de Crăciun, am înnobilat-o cu turtă dulce și dovleac. Aluatul e unul fraged, clasic, pregătit așa cum îl f...

Brioșe cu piure de mazăre și șuncă

Mi-a rămas niște piure de mazăre de la cina precedentă. Mă gândeam că l-aș putea utiliza ca ingredient colorat și proteic pentru brioșe sărate, pe post de gustare sau aperitiv. Zis și făcut, am fol...

Porloș cu dovleac

Pentru un ardelean, termenul "porloș" este sinonim cu o copilărie la țară. E plăcinta din aluat fraged preparată de bunica pentru zilele de sărbătoare. E un desert modest, cu umplutură de mere sau ...

Cheesecake ardelenesc cu prune

Cine spune că cheesecake nu poate fi pregătit și diferit? În varianta ardelenească, am adaptat o rețetă de porloș tradițional ardelenească , am înlocuit crema de brânză cu brânză de vaci simplă, ad...

Pulpe de pui cu merișoare

Pulpele de pui dezosate sunt mai ragede și mai suculente decât pieptul de pui. De aceea, le prefer în anumite rețete, precum aceasta. Am preparat pulpele de pui într-o cratiță de fontă, împreună cu...

Sandwich cu sardine și mazăre

Am descoperit sardinele recent. Citeam despre tot felul de conserve de pește și mi-am propus să înlocuiesc tonul la conservă cu sardinele în sos tomat. Ieri mi-a fost poftă de pâine cu maia, așa că...

Shepherds’ pie

Shepherds' pie e o rețetă tipic britanică. Varianta franceză e similară. Ce au ele în comun? Folosesc resturi de la mesele principale anterioare pentru a încropi o nouă masă, sățioasă și delicioasă...

Brioșe tiramisu cu Chokotoff

Aceste brioșe sunt rezultatul unei combinații de gusturi ce îmi sunt mult pe plac. Tiramisu e desertul preferat al familiei mele și pregătirea atât a brioșelor cât și a unui tiramisu durează aproxi...

Stir fry cu resturi de friptură

Mă gândesc că nu sunt singura care rămâne pe cap uneori cu bucăți de friptură de la mesele precedente. Vorbesc despre acele 1-2 bucăți de friptură sau grătar de porc, vită sau pui pe care fie nu îț...

Friptură de vită în sos tomat

Prepar friptură de vită în anotimpurile mai reci. E ceva magic în felul în care mușchiul de vită, alături de ceapă, ardei, țelină Apio, usturoi, morcovi și un sos tomat delicios, aromat cu cimbru ,...

Paste cu sos Amatriciana

Varianta mai dietetică a pastelor Carbonara sunt pastele în sos Amatriciana. Au ca ingredient delicios, principal același guanciale prăjit, care îi dă consistență, umami și sațietate, însă, în locu...

Banana bread cu mascarpone

Rețeta aceasta de banana bread este una mai festivă. Am coptăo în tavă de prăjitură rectangulară, nencorporând bananele în aluat. Le-am tăiat rondele și le-am așezat pe fundul tăvii. Deasupra, am t...

Chia pudding cu smochine

Budinca de chia e un mic dejun sănătos, rapid și e precum o surpriză dulce pentru tine pregătită cu o noapte înainte. Se amestecă toate ingredientele și se dă la rece peste noapte. Se servește rece.

Griș în lapte cu fructe caramelizate

Grișul cu lapte era mâncarea mea preferată din copilărie. Îmi plăcea foarte mult cu pudră de cacao și zahăr , care se transforma în ciocolată sau cu sirop de zmeură. Grișul l-am pregătit tradiționa...
Combinația de brânzeturi și fructe îmi place foarte mult. Îmim place cum se îmbină gusturile dulci și sărate. Texturile sunt diferite; pâinea prăjită e crocantă, nucile la fel, crema de brânzeturi ...

Chec cu mac, lămâie și flori

Combinația de mac și lămâie e una clasică și fantastică. E un chec dulce-acrișor, dens, aromat. Din punctul meu de vedere, checurile și brioșele sunt două tipuri de deserturi cu grad de dificultate...

Mâncare de păstăi cu morcovi

Mâncarea de păstăi e o rețetă atât d simplă și de minunată! Îți așterne cu nostalgie în farfurie tot ce e mai bun din ogradă. Se pregătește în maximum 30 de minute și poate fi servită ca fel princi...

Brioșe cu ciocolată și caise

Ciocolata e panaceu. E soluția dulce, întunecată și energizantă la orice problemă reală sau imaginară. Nu ai nevoie de pretexte pentru a apela la ea. Și dacă îți e pe plac, "decât", pap-o! De ți-...

Halloumi & chorizo carbonara

Puritanii gastronomici să privească în altă parte azi. Sunt câteva asocieri non-tradiționale în această rețetă, care îmi vor pune în cap vreo trei nații. Rețeta aceasta de paste e cosmopolită și e ...

Zucchini bread

Cui îi place banana bread, va deveni fan zucchini bread, de asemenea. Principiile de formare sunt similare, atâta că în cazul celei din urmă, nu îți dai seama ce conține. Dovlecelul are gust imperc...

Tiramisu cu afine

Tiramisu tradițional e minunat. Dar ați încercat vreodată tiramisu cu afine? E un desert estival și nu numai, e delicios, acrișor și foarte ușor de preparat. Am folosit afine, dar voi puteți folosi...

Crostini cu ton și salsa

Am cumpărat trei bucăți de file de ton, însumând circa 1 kg. Gătite simplu, la grătar, ar fi hrănit 4-6 persoane. Servite ca ingredient principal al unor crostini cu iz mediteranean, hrănesc un gru...

Cartofi cu usturoi și parmezan

Ți-au rămas cartofi natur de la masa precedentă și nimeni nu se mai înghesuie să îi consume? Această rețetă rapidă și simplă e menită să te scoată repede din încurcătura pregătirii unui fel nou de ...

Chec întors cu piersici caramelizate

E încă vremea piersicilor. fie că preferați piersicile de vie, cele din comerț sau suratele lor fără puf, nectarinele, acest chec cu piersici caramelizate e o încântare simplu de realizat de fiecar...

Brunch cu piersici și brânză de capră

Ador, pur și simplu, combinația de dulce- sărat. Îmi place să îmbin brânzeturi cu fructe, cu oțet balsamic. E divin. Aceste crostini simple, gata în 5 minute împletesc exact aceste elemente. Am fol...

Lipii cu brânză, spanac și mărar

Când ți-e poftă de spanakopita sau plăcinte cu brânză și mărar dar nu îți dorești și caloriile aferente, faci Rai din ce ai! Nu te frămânți, nu faci sfară în casă, nu te spetești. Totul e simplu și...

Șalău cu roșii cherry și busuioc

Peștele mi-a plăcut de când mă știu. Prefer peștele cu carne fermă, dacă se poate, fără oase multe. Șalăul e unul dintre peștii care nu are nici gust, nici miros pregnant de pește. Se prepară ușor,...

Curry de năut cu ouă poșate

Năutul e unul dintre ingredientele mele preferate atunci când vine vorba despre a pregăti o rețetă vegetariană sau vegană. E atât de versatil! De la supe, hummus, mâncăruri gătite sau salate, îl fo...

Muhammara

Muhammara e un aperitiv din Orientul Mijlociu care îți va încânta papilele gustative cu miresme dulci, picante. Seamănă la gust cu zacusca, datorită ardeiului copt, însă aromele sunt mai puțin acid...

Tartă cu zucchini și mascarpone

M-am gândit să fac ceva interesant cu niște zucchini. Am avut doi zucchini, unul galben și unul normal. Așa că mi-a venit ideea unei tarte cu o bază din foietaj, umplutură de cremă de mascarpone cu...

Chec cu prune din compot

Dacă ai în cămară un borcan cu compot de prune bistrițene, din acelea mari și cărnoase, folosește-le cu încredere, cu zeamă cu tot, într-un chec rapid și simplu, bun de savurat în oricare zi a săpt...

Pârjoale de dovlecel cu ajvar

Ajvarul e o pastă pe bază de ardei și vinete tradițională sârbească, extinsă în țările balcanice după cel de-al doilea Război Mondial. Zacusca noastră își are originile în această minunată delicate...

Salată thailandeză

Când nu mai știi ce să gătești și nu dorești să te încingi în bucătărie, poți pregăti această salată cu tăiței de orez în stil thailandez, folosind piept de pui la grătar, arahide, morcov, castrave...

Salată cu cireșe

Cine zice că cireșele sunt potrivite doar pentru deserturi? Această salată folosește cireșele proapete ca ingredient dulce- acrișor ce rotunjește celelalte gusturi. Am pregătit  la cuptor un dovlea...

Souvlaki de pui

Souvlaki sunt frigărui de pui sau porc tradițional marinate și pregătite la grătar. Sunt excelente gătite pe grătar de lemne sau cărbune, dar dacă nu se poate, le putem pregăti pe plită, de asemene...

Salată grecescă

Salata grecească este, indisputabil, una dintre cele mai sănătoase salate. E o combinație savuroasă de legume de vară, la îndemâna oricui, grație supermarketurilor. Ai nevoie de castraveți, roșii, ...

Chec cu aromă de tiramisu și migdale

Checul e un desert rapid de pregătit. E puțin meticulos și are grad de dificultate scăzut. Acest chec cu aromă de tiramisu, bucăți de zmeură și migdale, se potrivește bine cu un cappuccino sau o în...

Tăiței asiatici cu creveți tempura

Majoritatea preparatelor asiatice se prepară foarte rapid. Rețeta aceasta nu face excepție de la regulă. Sunt tăiței de grâu chinezești într-un sos ușor picant pregătit din sos de soia, sos de stri...

Pavlova cu lime custard și căpșune

Pavlova e un desert mai elegant decât banalele bezele, dar e puțin mai tehnic. Trebuie să bați bine albușurile cu zahărul , se adaugă niște amidon pentru a stabiliza spuma și trebuie coapte la foc ...

Șnițel de pui în stil talian

Șnițel, șnițelașul meu, de mi te-ar da Dumnezeu... Cred că asta ar fi rugăciunea pentru meniu a fiului meu. Adoră șnițelul din piept de pui, indiferent dacă îl prepar simplu, cu ou și făină, cu pes...

Paste cu vită și bok choy

Dacă ai niște carne de vită tocată, poți prepara un fel de mâncare asiatic care e la granița dintre supă și fel principal. E un amestec dens, aromat, cu paste udon sau spaghete normale, vită tocată...

Risotto cu sfeclă și gorgonzolla

Risotto este o rețetă de orez cremos, al dente, în același timp, în care putem încorpora diverse legume, brânzeturi și mirodenii. Această rețetă italiană transformă orezul din garnitură în fel prin...

Tocăniță de vită

Carnea de vită de calitate e un lux pe care nu ni-l permitem în fiecare zi. E nevoie de calitate premium pentru un steak delicios, care să ți se topească în gură. Din fericire, există variante mai ...

Somon Teriyaki

Sosul Teriyaki e un condiment asiatic foarte versatil, merge de minune cu pui, pește sau tofu. E dulce-sărat, are o aromă inconfundabilă și se pregătește foarte repede. Îl puteți prepara în cantită...

Ouă Benedict

Mă gândeam mai demult care rețetă de ouă îmi place cel mai mult. E greu de ales, că îmi plac ouăle sub toate formele, așa că răspunsul meu este că am perioade și perioade. Uneori îmi plac ouăle moi...

Cel mai bun orez în lapte

Știți expresia:"Să se umfle rișcașu-n tine"? Rișcașul e orez. Expresia însemnă a te umfla în pene, a-ți acorda mai multă importanță decât ar trebui. Oricum, nici cu cealaltă expresie tipic româneas...

Somon en papillote cu legume la grătar

Gătirea "en papillote" înseamnă că preparăm carne sau legume la abur, într-o pungă improvizată din hârtie de copt. Somonul pregătit astfel rămâne suculent, fraged și super sănătos. În această papil...

Supă de cartofi cu șuncă și tarhon

Când ai șuncă dw casă rămasă de la Paști, ea poate deveni un ingredient super-aromat pentru o sumedenie de rețete. Bunăoară, această rețetă de supă de cartofi cu șuncă și tarhon este una dintre var...

Stufat de miel

Stufatul e o tocăniță tipic românească, preparat din carne de miel, ied, vită sau pasăre. Asociem însă, cel mai adesea, noțiunea de "stufat" cu carnea de miel. În familia mea e o rețetă nelipsită p...

Tiramisu cu căpșune

Nu știu dacă se califică pentru denumirea de tiramisu neapărat, dar fiind în straturi, cu mascarpone, eu zic să fim îngăduitori și să trecem cu vederea peste tehnicalități. Important este că e deli...