Focaccia e un fel de pâine ideală pentru sandwich-uri savuroase și pentru servit alături de supe-cremă sau salate. Preferata mea e cea simplă, cu ulei de măsline și rozmarin. Are coaja crocantă și miezul umed și moale.
Blatul, în accepțiunea mea, trebuie să fie aerat, pufos, ușor, nu prea gros. Prima mea focaccia a fost folosind metoda aluatului de pâine cu maia, fără frământare, acum ceva ani, și mi-a plăcut foarte mult. Rețeta pentru acel aluat o găsiți pe blog, în rețeta de pâine cu maia.
Acum vă voi scrie, însă, rețeta de aluat fără frământare cu drojdie. De ce e mai bun acest aluat decât cel pe care îl frământăm și e gata în 60 de minute? Deoarece dându-i timp mai mult, e mult mai pufos, mai aerat și ușor de digerat. Enzimele produse prin dospirea la rece ajută la descompunerea amidonului și la fermentație și, astfel focaccia devine un aliment mult mai sănătos pentru noi.
Frământările din bucătărie, spre deosebire de cele din viață, sunt mult mai plăcute. Dospirea are efecte delicioase pe care le putem savura și ne bucură inima. Dacă putem , însă, obține un blat delicios fără a-l manevra prea mult, cu atât mai bine pentru noi.
Ingredientele trebuie doar omogenizate și frământate timp de două minute. Apoi, aluatul obținut trebuie lăsat la autoliză timp de cel puțin 40 de minute, într-un bol uns cu ulei, de măsline, acoperit, pe blatul de bucătărie.
După autoliză se adaugă sarea și aluatul se pliază apucând marginile exterioare și aducându-le spre mijlocul vasului, până obținem o minge uniformă. Aceasta pliere se repetă de două ori, apoi aluatul din bolul acoperit se lasă la rece cel puțin 8 ore la dospit.
Dospirea la rece va face aluatul mai ușor, mai pufos și mai savuros.
Dacă faceți aluatul cu o seară înainte, a doua zi, oricând, puteți prepara focaccia. Dacă îl preparați în aceeași zi, probabil veți coace focaccia seara. Cu cât stă aluatul mai mult la rece, cu atât are aerarea și gustul mai bune. După dospirea la rece, trebuie scos pe blatul de bucătărie și lăsat să își revină la temperatura camerei, înainte de a-l manevra. Focaccia va deveni, cred eu, alternativa preferată la pâine și pentru voi în timp foarte scurt.
Acestea fiind zise, să vedem ce avem de făcut!
500 g făină tip 650
1oo ml ulei de măsline
1 linguriță sare plus sare de mare sau grunjoasă pentru copt
300 ml apă
1 plic drojdie uscată
câteva crenguțe de rozmarin