Orezul fiert simplu e o garnitură preferată atât de mine cât și de copii. Dacă rămâne pe a doua zi, e numai bine. Poți face un excelent orez prăjit cu ou și legume, în stil chinezesc, așa numitul „fried rice”. Azi au gătit copiii. Rețeta asta nu aveau cum să nu o prepare bine.
Fried rice iese bun doar cu orez rece, așadar nu vă sfătuiesc să folosiți orezul proaspăt fiert. De ce? Pentru că orezul rece, de la frigider nu se lipește de wok și are textura mai potrivită. Nu o spun doar eu, o spun toți asiaticii.
Ce mai puteți folosi la fried rice? Morcovi, varză albă sau chinezească, pak choy, ceapă verde, ardei, ciuperci, porumb fiert, ardei, ceapă uscată, usturoi, ghimbir, piept de pui, creveți, etc.
Evident, veți avea nevoie și de ouă bătute, pe care le vei transforma într-o omletă rapidă și le veți încorpora.
Potențatorii de arome vor fi uleiul de susan și sosul de soia. Dacă nu aveți ulei de susan, folosiți ulei vegetal simplu. Puteți folosi, opțional și alte sosuri asiatice. De data aceasta eu am folosit Hoisin, un sos dulceag. Nu e nevoie de cantități mari. E o masă ieftină, rapidă și sățioasă.
De această dată eu am mers pe o combinație mai simplă, cu puține ingrediente., am folosit doar legume. Secretul unui fried rice gustos este ca legumele să rămână al dente și wok ul sau tigaia să fie bine încinsă. Nu veți avea nevoie de sare.
Toată operațiunea durează doar 10 minute.
Nu știu cum se spune pe chineză asta, dar oricum, Dumnezeu vă-mburde-n Rai!
4 porții de orez fiert (circa 400 g)
4 fire de ceapă verde
2 morcovi
1/3 varză albă
1 pak choi (opțional)
3 ouă
100 ml sos de soia
20 ml ulei de susan/ulei vegetal
20 ml sos Hoisin
2 linguri semințe de susan