Prepar friptură de vită în anotimpurile mai reci. E ceva magic în felul în care mușchiul de vită, alături de ceapă, ardei, țelină Apio, usturoi, morcovi și un sos tomat delicios, aromat cu cimbru , se relaxează, devenind o carne fragedă și suculentă.
O gătesc în vase de fontă, care sunt nemaipomenite pentru asta, păstrând temperatura constantă. Tai feliile mai groase, de regulă și le prăjesc puțin în ulei de măsline sau unt pentru a le îmbrăca într-o crustă arămie, înainte de a adăuga restul ingredientelor.
Ceapa, ardeiul și morcovul se vor căli înăbușit și ele, sub capac, câteva minute, după care putem adăuga sosul de roșii.
Garnitura folosită e orezul fiert simplu. Dar se potrivește excelent și cu piure de cartofi, evident.
1 kg mușchi sau pulpă de vită
1 ceapă mare
1 ardei gras roșu
1 morcov
cimbru
50 ml ulei de măsline
500 g sos de tomate
2 fire țelină Apio
3 căței de usturoi
pătrunjel verde
sare, piper