Gomboții sau găluștele cu prune sunt un desert delicios de inspirație austro-ungară, pe care îl celebrăm în fiecare sfârșit de vară. Această rețetă poate fi și un excelent fel principal estival. Se pregătesc cu răbdare, nu pot spune că e o rețetă complicată, însă necesită puțină dexteritate. Știți voi, exercițiul și abilitățile motrice în nimerirea consistenței aluatului își spun cuvântul.
Rețeta e propice și pentru perioada postului. Puteți elimina ouăle din compoziție, căci, în rest, toate celelalte ingrediente sunt de origine vegetală.
Bunica mea spunea că cele mai bune pentru aceste găluște sunt prunele bistrițene. Au dimensiunea și textura perfecte pentru a face față procesului de gătire. Pentru aluat avem nevoie de cartofi fierți și mărunțiți, ouă, puțină sare și făină.
Eu am folosit prune bistrițene curățate de sâmburi, pe care le-am congelat în prealabil. Congelarea nu e obligatorie, însă vă ajută să aveți o rezervă de prune bistrițene gata de acțiune în oricare moment al anului și, în plus, face mânuirea aluatului mai ușoară, după părerea mea.
Prunele le-am umplut cu un amestec de zahăr brun și scorțișoară, le-am învelit în stratul de cocă pe bază de cartofi și le-am fiert în apă cu sare până s-au ridicat la suprafață.
Apoi le-am tăvălit în pesmet rumenit în unt și le-am servit cu mare drag.
Sunt minunate ca atare sau cu iaurt grecesc sau înghețată de vanilie.
1 kg de cartofi
2 ouă
1 praf de sare
400 g făină
300 g pesmet
150 g zahăr brun
16 prune bistrițene
2 lingurițe scorțișoară
2 linguri unt