Puritanii gastronomici să privească în altă parte azi. Sunt câteva asocieri non-tradiționale în această rețetă, care îmi vor pune în cap vreo trei nații.
Rețeta aceasta de paste e cosmopolită și e atât de savuroasă tocmai pentru că adună ce e mai bun din trei civilizații distincte. Chorizo spaniol pentru iuțeală și acel „Je ne sais quoi”. Franțuzisme nu am folosit, decât în descriere, totuși.
Halloumi grecesc pentru textură gumată și gustul inconfundabil al brânzei la grătar. Ador halloumi. E o brânză sărată, fermă, care se comportă excelent în contact cu focul.
Un sos carbonara cu smântână, că „De ce nu?”, în note de oregano și busuioc. Da, știu, sosul carbonara tradițional e fără smântână și necesită doar pecorino și gălbenuș. Dar ar fi fost prea sărat și prea brânzos în combinație cu halloumi. Așa că, de data aceasta, trăiască smântâna!
Bineînțeles, am folosit paste de calitate. Am avut spaghete, pe care le-am fiert al dente și adăugat la sosul carbonara.
Am aromat totul cu oregano și busuioc proaspăt, sare și piper.
Poftă bună și să ne fie de bine!
400 g spaghete
2 gălbenușuri
2oo ml smântână pentru gătit
200 g halloumi
150 g chorizo
sare, piper, oregano uscat
câteva fire de busuioc