Fiecare popor are propriile rețete specifice sărbătorilor. De Paște, noi, românii, înroșim ouă, facem drob și pregătim tradiționala pască. Britanicii și toate popoarele din Commonwealth pregătesc acest fel de chifle dulci și aromate numite „Hot Cross Buns”, niște pufoșenii dospite împreună cu mirodenii și fructe uscate.
Sunt „hot” pentru că sunt excelente calde, cu unt dar și datorită amestecului ușor picant de cuișoare, ienibahar, nucșoară, scorțișoară, potențat de coajă de lămâie și portocală, fructe uscate după alegerea și plăcerea fiecăruia. Unii folosesc stafide, alții caise uscate, eu am folosit merișoare uscate.
Dospirea se face în trei etape, după prima dospire de o oră, se încorporează aceste mirodenii minunate și se mai lasă la crescut până își dublează volumul, circa o oră. După ce le dăm forma de chifle, se lasă la ultima dospire de o oră, se „crucifică” și se coc la 220 grade. Trinitatea dospirii și crucificării.
Crucile sunt făcute dintr-o pastă de făină și apă iar luciul și culoarea o dau gemul de caise cu care sunt unse imediat ce se scot din cuptor. Sunt pufoase, nu prea dulci și ușor de preparat.
Pentru aluat:
300 ml lapte gras
50 g unt
80 g zahăr
500 g făină tip 650
20 g drojdie proaspătă sau 1 plic drojdie uscată
1 ou
1 pumn de merișoare/ stafide/caise uscate
1 linguriță de amestec de condiment pentru turtă dulce
1 linguriță scorțișoară
1 praf de sare
Coajă rasă de la ½ lămâie și ½ portocală
Pentru cruce:
7 linguri făină
7 linguri apă
Pentru glazură:
4 linguri gem de caise