Langoșul e un preparat ajuns pe meleagurile noastre de pe vremea ocupației austro-ungare. Dar găsim preparate similare și în bucătăria italiană. Pizza fritta e tot un soi de langoș. Ce mai, tot ce e prăjit în ulei are un gust nemaipomenit de bun.
Langoșul este un deliciu pe care îl savuram cu maximă plăcere în fiecare pauză mare în curtea școlii. Nu mai avem plăcintărie demult la școală și, mi-am amintit nostalgic de el. De poftă, am decis să îl prepar.
Îmi plăcea cu smântână și un strat generos de telemea rasă ca topping. Am mâncat și varianta cu mujdei de usturoi, la fel de delicioasă și , de asemenea, varianta dulce, cu Nutella.
Nu necesită mari abilități tehnice, e nevoie doar de nițică răbdare până dospește coca, puțin chef de joacă pentru copilul nostru interior în mânuirea aluatului pe blatul uns cu ulei și un digestiv pentru cei ce suferă de probleme biliare.
Pentru cocă:
750 g făină
400 ml apă
1 linguriță sare
½ linguriță zahăr
30 g drojdie proaspătă
1l ulei vegetal pentru prăjit
Pentru servit:
Brânză telemea
Smântână