Cine e din Ardeal, știe, de bună seamă, că lucicoșul e o supă minunată, de vară, preparată cu varză dulce, morcovi, pătrunjel, ceapă, usturoi, mult mărar, dreasă cu rântaș. E, evident, o rețetă cu influențe austro-ungare, care, în timp, a devenit o comoară zonală.
Cum rântașul nu e printre lucrurile mele preferate, îl folosesc foarte rar. Însă nicio supă de fasole verde, de varză sau de cartofi nu e la fel fără smântână grasă.
Eu am folosit smântână fermentată, tradițională. Și, de fapt, rolul rântașului e acela de a stabiliza smântâna și a preveni brânzirea ei.
Dacă doriți o variantă mai light, folosiți smântână pentru gătit.
Unii oameni adaugă bucăți de șuncă de casă, alții o preferă simplă. Indiferent de preferință, e musai să o savurați cu o bucată de pâine de casă zdravănă.
Sper să nu spuneți că supa e varză și să o preparați cât mai des.
½ varză nouă
1 morcov
1 pătrunjel rădăcină
1 ceapă
1 ardei
1 legătură frunze de pătrunjel
1 legătură mărar
Sare, piper
2 linguri ulei
1 lingură făină
400 ml smântână