Această rețetă de mac and cheese cu conopidă este varianta mai sănătoasă, vegetariană a rețetei clasice de paste cu sos de brânză extrem de populare în Statele Unite ale Americii. Fiind o mâncare rapidă și ieftină, le-am mâncat de multe ori acolo, atuncă când bugetul era mai restrictiv. Genul acesta de comfort food, la care recurg ori de câte ori am puține ingrediente în frigider și doresc să includ și legume, din fericire, e din ce în ce mai apreciat și de către copii. Fiind post, am folosit smântână vegetală și lapte de ovăz, dar și drojdie inactivă pentru a aduce umami, acea aromă de brânză delicioasă. Am folosit și un pesmet aromat cu ierburi, pe care l-am presărat deasupra preparatului. Fie că le gratinați sau nu, sunt delicioase deopotrivă.
Pastele pe care vă recomand să le folosiți acum sunt scoicile acestea mari de la Paste Hutton, deoarece se potrivesc foarte bine cu sosul cremos.
Dacă le gratinați, faceți sosul bechamel mai subțire și în cantitate mai mare, deoarece pastele vor absorbi o mare parte din el. De asemenea, fierbeți pastele doar 3-4 minute. Procesul de gătire al lor se va finaliza în cuptor. Crusta de pesmet va deveni crocantă, și va conferi o textură plăcut armonizată cu cea de paste. Folosiți acest pesmet doar dacă gratinați macaroanele .
Dacă nu le gratinați, puteți lăsa pastele la fiert 3-4 minute, de asemenea, dar sosul bechamel, prin încorporarea lor, fierbinți, pe foc, le va găti și se va îngroșa, de asemenea.
În cazul în care nu doriți să faceți rețeta vegetariană, înlocuiți laptele vegetal cu lapte de vacă; brânzeturile pe care le recomand pentru a înlocui cașcavalul vegetal folosit în această rețetă sunt cheddar și gouda sau gorgonzolla pentru aceia dintre voi cărora vă plac mai mult gusturile pregnante.
1 conopidă
1 pachet scoici Hutton
50 ml ulei de măsline
2 linguri făină
1 l lapte de ovăz
100 ml smântână pentru gătit vegetală
100 g cașcaval vegetal
3 linguri drojdie inactivă
Sare, piper, nucșoară
150 g pesmet
ulei de măsline
1 linguriță pesto