În zilele când nu mai vreau să văd carne în farfurie, și, în ultima vreme, am din ce în ce mai multe astfel de zile, una dintre rețetele pe care le prepar aproape săptămânal, e aceea de spanac cu ouă ochiuri și pâine cu ou.
Da, știu, frigănelele, pâinea cu ou sau „bundás kenyér”, sună puțin atipic pentru această rețetă, însă e o asociere nemaipomenit de bună. Dacă vă mai pregătiți și un ceai de mentă bun, eu spun că ziua voastră va fi nemaipomenită.
Dacă am spanac proaspăt la îndemână, îl spăl bine și îl opăresc în foarte puțină apă cu sare. Nivelul apei ar trebui să fie aproape doar atât cât nivelul spanacului. Nu arunc apa respectivă. Scot spanacul cu ajutorul unei strecurători și îl transfer în blender. Adaug, treptat apa în care l-am opărit, ca să nu se irosescă bunătate de vitamine și minerale din apa respectivă. Va ieși o pastă foarte apoasă. Pregătesc bechamelul și la acesta adaug amestecul de spanac, bineînțeles, asezonez cu ustuoi pisat, nucșoară, sare și piper.
Dacă am spanac congelat, prefer să folosesc acea varietate de produs care are spanacul mărunțit fin , congelat sub formă de pastile individuale. Se pot adăuga direct congelate la bechamel și astfel economisim timp prețios.
Ouăle, pentru a ieși perfect cleioase, fără a arde marginile albușurilor, le prepar într-o tigaie cu capac. O încălzesc bine, cu puțin ulei, abia atât cât să existe o peliculă fină de grăsime pe fundul tigăii. Sparg ouăle în tigaie, adaug un strop de apă, pentru a se forma aburi sub capac în timpul gătirii și le las, la foc potrivit, timp de 3-4 minute să se pregătească.
Acestea sunt sfaturile pe care vi le pot da pentru a vă ușura munca.
Pâinea cu ou (frigănelele) le pregătesc tăind pâinea sub formă de bastonașe, pe care ne place să încingem în spanac și gălbenușurile de ouă în momentul în care savurăm mâncarea.
Pentru mâncarea de spanac:
500 g spanac congelat.
2 linguri făină
100 g unt
1 l lapte
100 ml smântână pentru gătit
1 cățel de usturoi
Sare, piper, nucșoară
Pentru ochiuri:
20 ml ulei
8 ouă (Câte 2 ouă de persoană pentru ochiuri)