Bunica mereu pregătea bezele la sărbători. Rămâneau albușuri de la diverse rețete și bezelele erau un dulce ușor de pregătit. Pavlova e un desert mai elegant decât banalele bezele, dar e puțin tehnic. Trebuie să bați bine albușurile cu zahărul pe baie de aburi, pentru a stabiliza spuma și trebuie coapte la foc mai mic, să formeze o crustă fragilă, uscată la exterior și un miez gumat, moale la interior. De multe ori mă minunez gândindu-mă că bunica avea cuptor de pâine, încins cu bâlii și lemne, nicidecum nu avea termostat. Și, culmea, toate îi ieșeau. Pavlova sigur i-ar fi plăcut.
E o rețetă australiană, ce poartă numele unei faimoase balerine de origine rusă, e delicată, fragilă și se potrivește de minune cu fructe de pădure, fructul pasiunii, căpșune.
Le-am servit cu un sos de zmeură, frișcă bătută, zmeură proaspătă și mentă.
Am folosit zahăr brun în locul celui alb, pentru un gust mai carmelizat, tovmai de aceea bezelele nu vor fi albe ci ușor crem.
Vă trimit bezele, vă doresc zile dulci și Dumnezeu vă-mburde-n Rai!
Pentru bezele:
6 albușuri
220 g zahăr brun
1 lingură amidon
600 ml frișcă bătută(300 ml frișcă nebătută îndulcită)
250 g zmeură proaspătă
50 g afine
Pentru coulis (sosul de fructe)
150 g zmeură congelată
50 g zahăr
1 lingură apă
½ plic gelatină