Mă gândeam mai demult care rețetă de ouă îmi place cel mai mult. E greu de ales, că îmi plac ouăle sub toate formele, așa că răspunsul meu este că am perioade și perioade. Uneori îmi plac ouăle moi, alteori cele ochiuri, omleta, ouăle turcești, papara cu slănină, ouăle poșate sau această rețetă decadentă, care, zic eu, o arde pe lux și opulență. Rețeta de ouă Benedict însumează tot ce e mai onctuos și rafinat în materie de pregătire de ouă.
Nu este greu de pregătit, însă conține mai multe elemente care conlucrează la acel gust final care e, pur și simplu, „umami”. Avem o brioșă englezească la bază, un English muffin, în mod ideal. Cum n-am avut așa ceva, am folosit o chiflă cu susan divină, prăjită. Urmează un strat de frunze verzi, ca să ne dăm impresia că ne-am hrănit sănătos și ca să aducem o pată de culoare și textură diferită. Deși în rețeta originală nu există bacon , ci șuncă prăjită, eu am folosit bacon, totuși. E mai pe gustul meu. Ouăle trebuie poșate sau pregătite la capac , cum am făcut eu, adică într-o tigaie nonaderentă prăjesti ouăle în fix un strop de ulei și câteva picături de apă, sub capac. Aburii ajută la coagulare și rezultatul e similar celor poșate, gălbenușul râmănând lichid.
Sosul olandez e pregătit in baie de aburi, din gălbenușuri, unt topit și zeamă de lămâie. Și cireașa de pe tort e sparanghelul, pregătit la grătar. Rețeta asta e foarte consistentă, trebuie să vă mărturisesc și te ține sătul muuuultă vreme. Merită pregătită la ocazii speciale sau în weekend.
Să vedem de ce avem nevoie!
4 ouă pentru poșat
1 chiflă mare sau două English muffins
6 fire de sparanghel
4 fâșii de bacon
2 pumni baby spanac sau frunze
sare, piper
puțin ulei de măsline
Pentru sosul olandez:
2 gălbenușuri
50 g unt topit
zeama de la 1/2 lămâie
sare, piper