Dacă te ia cu temeri din start că maiaua nu e pentru tine, sigur te vei autosabota în a pregăti o pâine gustoasă. Pâinea cu maia e tolerată inclusiv de către cei cu intoleranță la gluten, conform unor studii recente. E o pâine mai densă, cu nivel de hidratare mai crescut, sățioasă, care te face să salivezi atât mirosind-o, cât și gustând-o, atât la propriu, cât și la figurat.
Fermentarea e un proces vechi de milioane de ani care ajută descompunerea sau digerarea alimentelor mai bine. Fermentarea produce drojdie naturală, menită să ajute modificarea amidonului din făină într-o incredibilă formulă ce transformă banala pâine albă într-un aliment sănătos. Ingredientele pentru o maia sau un starter, cum se numește în limba engleză, sunt doar două: făină și apă.
Veți avea nevoie de un borcan cu capac de aproximativ 500 ml și un elastic suficient de mare pentru diametrul borcanului, pentru a stabili nivelul de fermentare. Puteți folosi făină albă, integrală sau de secară, gustul amplificându-se în funcție de complexitatea făinii. Procesul de formare pentru o maia este de 4 zile, timp în care trebuie hrănită la intervale egale, cu cantități egale de făină și apă, după cum urmează: în prima zi adăugați în borcan 2 linguri de făină și 50 ml apă. Amestecați bine, închideți borcanul și lăsați-l pe blatul de bucătărie 24 de ore. A doua zi scoateți și aruncați jumătate din cantitatea de maia și repetați procesul de hrănire cu aceleași cantități de apă și făină. Închideți borcanul și puneți-l deoparte alte 24 de ore. Repetați acest procedeu 4 zile consecutive și apoi scoateți din nou jumătate din starter, hrăniți maiaua cu aceeași cantitate de făină și apă, amestecați, închideți borcanul. Puneți elasticul împrejurul borcanului, la nivelul la care e maiaua. E important să faceți acest lucru pentru a observa dacă maiaua crește suficient. O maia bună trebuie să se dubleze ca volum, să aibă multe bule, să plutească la testul apei. După ce s-a dublat, luați un pahar de apă rece și scăpați o cantitate mică de maia în apă. Dacă plutește la suprafață, e perfectă.
Maiaua aceasta e suficientă pentru o pâine preparată dintr-un kg de făină. În momentul pregătirii pâinii, înainte de a adăuga sarea, puneți deoparte în același borcan în care ați preparat maiaua 2 linguri de aluat. Păstrați această maia în frigider liniștit, fără a o hrăni, timp de o săptămână. Dacă doriți să o hrăniți fără a o folosi la copt pâine, adăugați doar câte 1 lingură de făină și una de apă la hrănire. Starterul folosit pentru pâine din maia se face cu o seară înainte și se lasă pe blatul de bucătărie circa 8 ore pe puțin.
Pâinea cu maia nu e foarte complicat de pregătit, însă îți trebuie timp, răbdare și asumarea faptului că s-ar putea să nu îți iasă din prima.
La bunica, maiaua nu era ținută la frigider, ci uscată sub forma unor turtițe numite comlău, care erau păstrate într-un loc răcoros până la folosire.
Dacă, totuși, nu aveți curajul de a vă pregăti o maia, puteți urma aceiași pași de pregătire ai pâinii și folosind 40 g drojdie. Gustul nu va fi același, însă pașii de urmat, da.
Pentru starter:
50 g maia
160 g apă
120 g făină
Pentru pâine:
1 kg făină
Starterul preparat
1 lingură sare
500 g apă
În plus: puțin ulei pentru uns bolul în care dospește.