Pâine cu maia fără frământare

Dacă te ia cu temeri din start că maiaua nu e pentru tine, sigur te vei autosabota în a pregăti o pâine gustoasă. Pâinea cu maia e tolerată inclusiv de către cei cu intoleranță la gluten, conform unor studii recente. E o pâine mai densă, cu nivel de hidratare mai crescut, sățioasă, care te face să salivezi atât mirosind-o, cât și gustând-o, atât la propriu, cât și la figurat.

Fermentarea e un proces vechi de milioane de ani care ajută descompunerea sau digerarea alimentelor mai bine. Fermentarea produce drojdie naturală, menită să ajute modificarea amidonului din făină într-o incredibilă formulă ce transformă banala pâine albă într-un aliment sănătos. Ingredientele pentru o maia sau un starter, cum se numește în limba engleză, sunt doar două: făină și apă.

Veți avea nevoie de un borcan cu capac de aproximativ 500 ml și un elastic suficient de mare pentru diametrul borcanului, pentru a stabili nivelul de fermentare. Puteți folosi făină albă, integrală sau de secară, gustul amplificându-se în funcție de complexitatea făinii. Procesul de formare pentru o maia este de 4 zile, timp în care trebuie hrănită la intervale egale, cu cantități egale de făină și apă, după cum urmează: în prima zi adăugați în borcan 2 linguri de făină și 50 ml apă. Amestecați bine, închideți borcanul și lăsați-l pe blatul de bucătărie 24 de ore. A doua zi scoateți și aruncați jumătate din cantitatea de maia și repetați procesul de hrănire cu aceleași cantități de apă și făină. Închideți borcanul și puneți-l deoparte alte 24 de ore. Repetați acest procedeu 4 zile consecutive și apoi scoateți din nou jumătate din starter, hrăniți maiaua cu aceeași cantitate de făină și apă, amestecați, închideți borcanul. Puneți elasticul împrejurul borcanului, la nivelul la care e maiaua. E important să faceți acest lucru pentru a observa dacă maiaua crește suficient. O maia bună trebuie să se dubleze ca volum, să aibă multe bule, să plutească la testul apei. După ce s-a dublat, luați un pahar de apă rece și scăpați o cantitate mică de maia în apă. Dacă plutește la suprafață, e perfectă.

Maiaua aceasta e suficientă pentru o pâine preparată dintr-un kg de făină. În momentul pregătirii pâinii, înainte de a adăuga sarea, puneți deoparte în același borcan în care ați preparat maiaua 2 linguri de aluat. Păstrați această maia în frigider liniștit, fără a o hrăni, timp de o săptămână. Dacă doriți să o hrăniți fără a o folosi la copt pâine, adăugați doar câte 1 lingură de făină și una de apă la hrănire. Starterul folosit pentru pâine din maia se face cu o seară înainte și se lasă pe blatul de bucătărie circa 8 ore pe puțin.

Pâinea cu maia nu e foarte complicat de pregătit, însă îți trebuie timp, răbdare și asumarea faptului că s-ar putea să nu îți iasă din prima.

La bunica, maiaua nu era ținută la frigider, ci uscată sub forma unor turtițe numite comlău, care erau păstrate într-un loc răcoros până la folosire.

Dacă, totuși, nu aveți curajul de a vă pregăti o maia, puteți urma aceiași pași de pregătire ai pâinii și folosind 40 g drojdie. Gustul nu va fi același, însă pașii de urmat, da.

Ingrediente

 

Pentru starter:

50 g maia

160 g apă

120 g făină

Pentru pâine:

1 kg făină

Starterul preparat

1 lingură sare

500 g apă

În plus: puțin ulei pentru uns bolul în care dospește.

Preparare

  1. Folosiți un bol mare cu capac sau pe care să îl puteți acoperi cu folie alimentară, pe care ungeți-l cu ulei.
  2. Amestecați starterul cu făina și apa într-un alt bol, până când se omogenizează într-un aluat puțin lipicios, timp de 2-3 minute.
  3. Lăsați aluatul în bolul uns cu ulei la autoliză timp de 40 de minute, acoperit.
  4. După acest timp adăugați sarea și pliați aluatul de câteva ori în bol. Apucați marginea aluatului și pliați-o spre mijloc. Lăsați la dospit acoperit o oră.
  5. Repetați plierea de 2 ori, apoi dați-i forma dorită. Ideal e să folosiți un coșuleț sau o tavă a cărei formă să o preia pâinea în timpul dospirii.
  6. Dospirea se face la rece, timp de 8 ore, la frigider. Cu alte cuvinte ne apucăm de făcut pâine dimineața îi o coacem seara.
  7. După dospirea la rece, pâinea trebuie să stea în recipient o oră pentru a-și reveni. Apoi o puteți răsturna pe tavă, dacă o coaceți direct în cuptor. Dacă alegeți coacerea în Dutch oven, adică în vasul de fontă cu capac, acela va trebui încins bine în cuptor în prealabil.
  8. Preîncălziți cuptorul la 230 grade. Dacă nu aveți funcția de coacere la abur, așezați câteva cuburi de gheață în vasul sau tava de coacere.
  9. Coaceți pâinea timp de 40 de minute. Primele 20 de minute la 230 de grade, apoi scădeți temperatura la 200 de grade.
  10. Scoateți-o din cuptor și savurați bunătatea aceasta cu coajă subțire și crocantă!

 

 

 

 

Savuroase și inedite - cele mai recente rețete

Mâncare de fasole cu roșii

  Sunt unele zile în care mi-e dor de mâncare simplă, cu ingrediente modeste, simple, cum ar fi fasolea sau cartofii. Pe zi ce trece, constat că ceea ce acum redescoperim a fi mâncare sănătoas...

Papricaș de cartofi

Papricașul sau tocănița de cartofi este o mâncare atât de simplă și modestă dar atât de savuroasă și aducătoare de bucurie. E o rețetă deloc sofisticată, rapidă, care se face în aceeași cratiță. Ac...

Melci cu scorțișoară

Toamna e momentul ideal să încingem cuptorul și să coacem bunătăți. Ador lunile de toamnă pentru senzația de confort și „acasă” pe care o simt în căminul meu ori de câte ori am timp să lucrez cu do...

Dovlecei gratinați stil bolognese

  Sosul Bolognese se numără printre preferatele familiei noastre. E foarte versatil. Îl puteți prepara în cantități mai mari și servi alături de paste, în lasagna sau în rețete precum cea de a...

Chec alfabet cu prune

Ador rețetele de chec, deoarece nu presupun folosirea unor tehnici complicate de pregătire. Ai nevoie doar de un tel bun și un singur bol încăpător în care ingredientele umede ale checului să se co...

Sandwich cu focaccia

Focaccia e un fel de pâine italiană. Este minunată pentru sandwich-uri savuroase și pentru servit alături de supe sau salate. Preferata mea, cu ulei de măsline și câteva roșii, busuioc și ceapă roș...

Supă- cremă de mazăre

Supa aceasta cremă de mazăre te unge pe suflet într-o zi blândă de toamnă. Servită cu un sandwich cald cu Gouda sau orice fel de cașcaval, e o opțiune de meniu care va fi suficient de sățioasă pent...

Spaghete cu creveți și zucchini

Spaghetele sunt pastele noastre cel mai des folosite. Iar când mă gândesc la un sos lejer, care să îmi amintească cu nostalgie de mare, mereu mă gândesc la creveți. Fie ei prefierți sau proaspeți, ...

Paste Gemelli cu ciuperci

Pastele cu ciuperci unt o rețetă rapidă, numai bună de pregătit în timpul săptămânii. Folosește ingrediente sănătoase, ciupercile fiind o excelentă sursă de proteine, sunt aromate și cărnoase. Indi...

Mini tarte Tatin cu pere

Tarta Tatin e un desert tipic franțuzesc inventat, ca mai toate lucrurile extraordinare de pe lumea asta, întâmplător. E o tartă cu aluat de foietaj care se întoarce cu susul în jos la finalul coac...

Curry cu pui și paste

Am gustat acest preparat prima dată acum 20 de ani și mi-am amintit azi de acea seară de vară în care mirosul îmbietor de legume și curry a străbătut întreaga curte. Fusesem invitată la cină de căt...

Spaghetti con vongole

Nu vă speriați, nu sunt gondole, nici ciudățenii ale naturii. „Vongole” sunt scoici în limba italiană. Amu nu mă sfădiți că am fost în Italia și mi-a urcat la cap de vorbesc numai rom-italiană, dar...

Paste Barbie

Fiecare dintre noi, femeile, s-a jucat la un moment dat cu o păpușă în copilărie. Chiar dacă nu am crescut cu păpuși frumoase, mereu mi-am dorit o păpușă Barbie. Din păcate, pe când am primit-o de ...

Chec cu afine, mac și lămâie

Rețeta aceasta de chec cu afine, mac și lămâie a devenit preferata mea. Combinația de fructe dulci- acrișoare cu lămâie te face să îți plouă în gură. E un chec moale, cu blatul umed, în care gustur...

Focaccia

Focaccia e un fel de pâine ideală pentru sandwich-uri savuroase și pentru servit alături de supe-cremă sau salate. Preferata mea e cea simplă, cu ulei de măsline și rozmarin. Are coaja crocantă și ...

Supă-cremă de cartofi

  Cartoful e o legumă foarte versatilă, folosită de când lumea și pământul, mai exact după descoperirea Americii de către Columb. Dacă inițial a fost folosit drept plantă ornamentală, tubercul...

Papanași prăjiți

Papanașii prăjiți sunt varianta pripită a gogoșilor. Motivul pentru care sunt atât de apreciați este unul extrem de simplu: sunt bucuria întrupată într-un dulce prăjit. Se prepară foarte repede, se...

Ravioli Caprese

Salata Caprese e o alegere delicioasă de vară. A minunată de sine-stătătoare dar și în această combinație cu ravioli umpluți cu ricotta și spanac. Pe principiul „repetitivitatea creează echilibru”,...

Salată de pepene roșu

O salată foarte colorată, de vară, de inspirație grecească, cu pepene roșu, ceapă roșie, brânză feta, mentă, gata de savurat în nici 5 minute. De ce avem nevoie? Doar de ingredientele menționate ma...

Chowder cu porumb

  Chowder e o supă densă, originară din America, ale cărei ingrediente de bază sunt ceapa, țelina apio, laptele sau smântâna și o legumă bogată în amidon cum e cartoful sau cartoful dulce. Reț...

Piept de rață festiv

Pieptul de rață este delicatesă de pus pe masă pentru a celebra un moment special. Nu e pe gustul tuturor, indiscutabil, însă dacă odată l-ai gustat preparat ca la carte, poate vă veți încumeta să ...

Crochete de spanac

Mâncarea de spanac cu ochiuri e o preferată de a mea din copilărie. Indiferent de anotimp, mereu am spanac congelat în casă. Îl prefer congelat deoarece e gata de preparat foarte repede și își păst...

Salată prosciutto e melone

Combinația de pepene galben și prosciutto am încercat-o prima dată acum câțiva ani. Mi se pare o alegere lejeră, dulce-sărată ideală pentru zilele toride de vară. Am ales să pun pe aceeași farfurie...

Tiramisu Raffaello

Tiramisu clasic este un desert nemaipomenit, ale cărui gusturi de cafea, mascarpone și frișcă îl clasează favorit mondial. Cum sunt mare iubitoare de nucă de cocos,m-am gândit să prepar o variantă ...

Gomboți cu prune

Gomboții sau găluștele cu prune sunt un desert delicios de inspirație austro-ungară, pe care îl celebrăm în fiecare sfârșit de vară. Această rețetă poate fi și un excelent fel principal estival. Se...

Smoothie verde

Sunt unele zile în care micul dejun sau prânzul par greoaie și simți nevoia unui smoothie. Eu una le prefer pe cele cu lapte vegetal sau, pur și simplu, pe cele preparate doar din fructe și legume....

Bruschete cu Labneh și piersici

Dacă nu știi ce e Labneh, ei bine acum vei avea ocazia să afli. E o cremă de iaurt cremoasă, light, puțin înțepătoare, specifică Orientului Mijlociu. Poate fi servită aromatizată cu usturoi sau mir...

Crochete de zucchini

Banalul dovlecel sau zucchini e un ingredient foarte versatil. Deși de multe ori nu îl preparăm decât pane, o variantă vegetariană pentru o masă delicioasă e aceasta, în care aceste crochete delici...

Prăjitură porloș cu vișine

Rețeta de porloș e foarte versatilă, indiferent de umplutura aleasă ea fiind la fel de încântătoare. Porloșul cu vișine pe care l-am pregătit e o combinație între un clafoutis și un aluat fraged. V...

Lucicoș (supă de varză ardelenească)

  Cine e din Ardeal, știe, de bună seamă, că lucicoșul e o supă minunată, de vară, preparată cu varză dulce, morcovi, pătrunjel, ceapă, usturoi, mult mărar, dreasă cu rântaș. E, evident, o reț...

Morcovi copți și pastă de fasole

Rețeta aceasta e una fără risipă. Am folosit absolut totul din morcovi și ingredientele alese, de la coajă, frunze, până zeama din conserva de fasole. Pasta de fasole e o adaptare după rețeta de hu...

Pizza Margherita

Pizza Margherita e preferata mea. Combinația de passata, mozzarella și busuioc e tricolorul italian în farfurie, trinitatea gurmandă care pe mine mă bucură cel mai mult. Blatul, în accepțiunea mea,...

Pâine cu maia fără frământare

Dacă te ia cu temeri din start că maiaua nu e pentru tine, sigur te vei autosabota în a pregăti o pâine gustoasă. Pâinea cu maia e tolerată inclusiv de către cei cu intoleranță la gluten, conform u...

Supă- cremă de linte

Cine papă linte, are multă minte. E una dintre cele mai sănătoase surse de proteină pe care o puteți consuma. Rețeta de azi e o supă- cremă de linte sănătoasă și extrem de savuroasă. Se prepară rep...

Scones

Scones sunt un desert foarte rapid și ușor de preparat. Poți pune pe masă o porție de scones în 20 de minute. Sunt un desert tradițional scoțian, ideal pentru un brunch sau o după-amiază lejeră de ...

Spumă de căpșune

Gusturile copilăriei sunt mereu imbatabile. Spuma de căpșune e unul dintre deserturile pe care le adoram când eram mică. Albușuri de ou bătute cu zahăr până formau o bezea tare, amestecate cu căpșu...

Supă- cremă de mere

Supa- cremă de mere îmi aduce aminte de vârsta copilăriei, când mergeam la grădiniță. Supele de fructe, precum cea de mere, de mere gutui sau de vișine erau foarte populare. Pe atunci nu îmi plăcea...

Spaghetti al limone e pesce

Dacă vă place șalăul și vă plac lămâile, vă propun o rețetă de spaghetti al limone e pesce, simplă, vibrantă, estivală. Aveți nevoie de 1 bucată de file de șalău, 1 lămâie, niște spaghete bune de l...

Supă vietnameză Pho

Dacă supa clasică cu tăiței a ajuns să vă plictisească și vă doriți să încercați gusturi noi, mai exotice, vă recomand supa aceasta de inspirație vietnameză, numită Pho. Se prepară atât cu carne de...

Lasagne

Indiferent de anotimp, lasagna sau lasagne e un fel principal favorit pentru toată lumea. Indiferent cum o pronunțați, rețeta aceasta italiană a devenit una preferată de tot mapamondul. Sosul becha...

Pad- thai cu broccoli

Tăițeii ondulați cu broccoli, în stil asiatic, se prepară în doar 15 minute, sunt aromați și ușor de pregătit. Rețeta aceasta cu paste de la Hutton este o alegere ideală pentru un prânz sau o cină ...

Risotto cu sparanghel și burrata

Risotto e un orez pregătit în stil italian, cremos și onctuos. Nu poți folosi orice fel de orez, ai nevoie de orez Arborio sau Carnaroli, care pot absorbi cantități mai mari de lichid și au cantita...

Sandwich blană

De ce an denumit un sandwich „blană”? În zona asta a Ardealului, frigănelele se mai numesc și „bundas kenyér”, adică „pâine cu blană”. Sandwich -ul acesta e varianta mea de Croque Monsieur. Ai nevo...

Tartă cu ciocolată Kinder

Cred că ciocolata e panaceu pentru trup și suflet. De Ziua Copilului, hai să ne dăm voie să ne îndulcim cu o tartă Kinder Bueno la micul dejun. Să uităm de calorii, de diete, de restricții și să sa...

Lava cake

M-am tot gândit ce deserturi se potrivesc cel mai bine cu Luna Copilului, căci, da, eu zic să celebrăm copilăria toată luna iunie, și concluzia a fost că trebuie să fie ceva cu ciocolată. Lava cake...

Prăjitură cu mere

Prăjitură cu măr Prăjitura sau porloșul cu măr era un desert nelipsit acasă, din copilărie. Merele sunt fructele pe care le aveam tot anul și, chiar în vremurile când nu găseai unt, toată lumea ave...

Spaghetti and meatballs

Pastele mele preferate sunt cele cu sos de roșii și busuioc. Dacă mai au și chifteluțe, cu atât mai bine. Cine nu a văzut desenul animat „Doamna și vagabondul”? Și cine nu își amintește cu drag de ...

Farfalle junior

Rețeta aceasta de farfalle este o un fel principal vesel și delicios pentru copii mari și mici. M-am gândit la o rețetă care să fie numai bună de pus în pachețelul pentru școală al copiilor de toat...

Pui Kiev

Dacă vă place pieptul de pui și vă place usturoiul, această rețetă de pui Kiev este alegerea perfectă pentru voi. E cel mai delicios șnițel de pui pe care îl puteți pregăti. Aveți nevoie de piept d...

Cartofi gratinați

Ador felul acesta simplu de mâncare. E un gratin de cartofi și un strat de bază din cașcaval. Am folosit Gouda, însă puteți folosi orice fel de cașcaval. Textura cașcavalului se va modifica. Pe por...