„Doba-doba laștele, mâni alaltă-s Paștele.” Parcă și acum o aud pe bunica din Babța fredonând versurile acestea nostime. Pregătea bunătățile din timp, așteptând cu bucurie ziua Învierii. Pasca ei era de două feluri: simplă și cu brânză. Cea cu brânză nu era dulce, folosea brânză de vaci ușor sărată, cu care încununa împletitura elegantă a coptăturii.
Am încercat să îi reproduc rețeta într-o manieră de decor puțin diferită.
Am făcut cald în bucătărie și în sufletul meu, amintindu-mi de ea. Dospitul nu se poate face altfel.
Rețeta de aluat de pască nu e altceva decât una de brioșă și e foarte versatilă. O veți putea folosi la cozonaci, melci, brânzoici sau cornuri. Albușurile rămase puteți să le folosiți la o Pavlova sau bezele simple.
Am măsurat ca bunica, pe vremuri, cu cana și lingura, uitând de cântar înadins azi.
Vă doresc să dospiți în bine, iubire și să vă crească sufletul la fel de mult precum această pască!
Pentru pască:
3 căni de făină
½ linguriță de drojdie uscată.
½ linguriță sare
2 linguri de zahăr
1 cană de lapte cald
5 gălbenușuri plus 1 gălbenuș pentru uns
2 linguri de unt
½ linguriță sare
Pentru brânză:
4 linguri de brânză
1 gălbenuș
¼ linguriță sare