Varianta mai dietetică a pastelor Carbonara sunt pastele în sos Amatriciana. Au ca ingredient delicios, principal același guanciale prăjit, care îi dă consistență, umami și sațietate, însă, în locul oului , ingredientul folosit e sosul de tomate.
E o rețetă extrem de simplă și rapidă, gata în nici 15 minute. Am ales să folosesc spaghettoni, dar merge minunat și cu maccheroni sau paste scurte.
Avem nevoie de 4 ingrediente de bază: paste, sos de roșii , guanciale sau bacon, dacă nu aveți guanciale și pecorino.
Opțional, adăugăm busuioc și fulgi de chilli.
Mare atenție la cantitatea de sare folosită! Atât guanciale cât și pecorino sunt sărate și ar fi indicat să gustați sosul amestecat cu paste, după ce ați ras pecorino deasupra, înainte de a adăuga sare suplimentară.
400 g spaghettoni
250 g guanciale
200 g pecorino ras
1 conservă de roșii sau roșii gătite până se formează un sos
sare, piper
opțional, busuioc și fulgi chilli