Pate de pui
Când nu vrei ca alte lucruri să îți mănânce ficații, cea mai bună armă defensivă e atacul. Așa că e mai bine să mănânci ficații tu. Dacă îți plac ficățeii de pui sotați cu ceapă, vei iubi și acest pate de casă. E mai simplu de pregătit decât ai crede. Ai nevoie de puțin unt, ficat de pui, ceapă multă, usturoi, un strop de cognac, oregano, pătrunjel și măghiran. Dacă nu ești prieten cu măghiranul, nu îl folosi. Eu îl pregătesc mai ales atunci când cantitatea de ficat pe care o pregătesc pentru prânz e mai mare decât anticipez că va trece la o masă. Practic, până în clipa în care pasezi totul, poți consuma totul ca un fel principal, alături de mămăligă sau orez, după plac.
Pateul nu se va oxida și se va păstra proaspăt chiar și două săptămâni dacă vei sigila stratul de pastă cu unt topit. Untul va constitui un capac ce va închide ermetic totul. Asemeni vremurilor de demult când bunicile noastre turnau untură topită peste carnea la garniță, pentru a o conseva mai multă vreme.
Servește pateul pe pâine prăjită alături de felii de ridiche, roșii cherry, măsline, frunze de valeriană sau chiar rondele de ceapă roșie.
500 g ficat de pui
2 cepe potrivite sau una mare
2 căței de usturoi
100 g unt + 50 g unt pentru topit deasupra
20 ml cognac
Oregano, măghiran, pătrunjel verde
Sare, piper