Pavlova e un desert mai elegant decât banalele bezele, dar e puțin mai tehnic. Trebuie să bați bine albușurile cu zahărul , se adaugă niște amidon pentru a stabiliza spuma și trebuie coapte la foc mai mic, și mai apoi la foc și mai mic, să formeze o crustă fragilă, uscată la exterior și un miez gumat, moale la interior. În ciuda faptului că bunica avea cuptor de pâine, încins cu bâlii și lemne și nicidecum nu avea termostat, mereu îi ieșeau excelente. Pavlova sigur i-ar fi plăcut și ei.
E o rețetă australiană, ce poartă numele unei faimoase balerine de origine rusă, e delicată, fragilă, ușoară și se potrivește de minune cu fructe de pădure, fructul pasiunii, căpșune. De această dată, am copt 8 bezele mai mari, pe care le-am grupat în 5 turnuri . Bezelele le-am servit cu curstard, adică o cremă pe bază de gălbenușuri de ou, aromată cu coajă de lime. Am adăugat și un strat de frișcă la fiecare nivel și căpșune amestecate cu coajă și suc de lime.
Lime-ul face întregul desert mai ușor, dulce- acrișor și parfumat. Puteți coace chiar și doar două sau trei bezele mari, să faceți un tort Pavlova.
Să vedem de ce avem nevoie!
Pentru bezele:
6 albușuri
220 g zahăr
1 lingură amidon
Pentru lime custard:
6 gălbenușuri
150 g zahăr
esență de vanilie
100 g amidon
300 ml lapte
coaja și zeama de la 1 lime
În plus:
1 kg căpșune
coaja și zeama de la 1 lime
600 ml frișcă bătută(300 ml frișcă nebătută îndulcită)