Pieptul de rață este delicatesă de pus pe masă pentru a celebra un moment special. Nu e pe gustul tuturor, indiscutabil, însă dacă odată l-ai gustat preparat ca la carte, poate vă veți încumeta să îl gătiți și voi. Indiferent de anotimp, îl puteți pregăti pentru o masă deosebită, acompaniat de un piure de țelină sau cartofi și, neapărat, un sos dulce-acrișor pe bază de fructe de pădure. Rețeta clasică de piept de rață cu sos de portocale este una nemaipomenită, de asemenea.
Având fructe de pădure de sezon, proaspete acum, l-am acompaniat cu un sos rapid de zmeură . Am servit carnea cu acest sos, piure de țelină și sparanghel la tigaie.
Pregătirea pieptului de rață se face foarte rapid. Vorba aceea, trebuie să stai cu ochii pe el, ca pe ceasul de la butelie.
Va trebui să încingeți și cuptorul pentru câteva minute, vă promit, nu pentru mult timp, ca să nu vă încingeți inutil în bucătărie.
Pielea este un element foarte important, a cărei gătire asigură atât frăgezimea, cât și gustul inconfundabil al preparatului.
Pentru un rezultat optim, va trebui să scoateți pieptul de rață din frigider cu cel puțin 30 de minute înainte de gătire.
Crestarea pielii cu un cuțit bine ascuțit e necesară nu doar din considerente estetice, dar și pentru a ajuta prăjirea și formarea unei cruste crocante.
Pielea va trebui sărată înainte de gătire, pentru a ajuta la eliminarea apei. Asemeni unui steak bun, și pieptul de rață e minunat doar cu sare și piper.
Vă sfătuiesc să folosiți o tigaie cu mâner termorezistent, pe care să o puteți introduce la cuptor după ce ați folosit-o pe plită. Dacă nu aveți așa ceva, puneți la încins în cuptor un vas termorezistent și transferați pieptul de rață în acela, la momentul potrivit. Dacă veți avea nevoie de aceeași tigaie de pe plită pentru a trage și legume la tigaie, ca să folosiți bunătatea de grăsime scursă din piele, puneți de la început o altă tigaie sau vas termorezistent în cuptor la încins.
Sunteți gata? Să-i dăm bice, că e gata cât ai zice „rață”!
Pentru pieptul de rață:
2 piepți de rață
Sare, piper
Pentru piureul de țelină:
1 rădăcină de țelină
1 lingură unt
100 ml smântână de gătit
Sare, piper, nucșoară rasă
Pentru sosul de fructe de pădure:
200 g zmeură sau alte fructe de pădure
Coaja și zeama de la ½ lămâie
1 lingură zahăr
1 linguriță sos worcestershire
Sare, piper
Plus 1 legătură sparanghel