Piept de rață festiv

Pieptul de rață este delicatesă de pus pe masă pentru a celebra un moment special. Nu e pe gustul tuturor, indiscutabil, însă dacă odată l-ai gustat preparat ca la carte, poate vă veți încumeta să îl gătiți și voi.  Indiferent de anotimp, îl puteți pregăti pentru o masă deosebită, acompaniat de un piure de țelină sau cartofi și, neapărat, un sos dulce-acrișor pe bază de fructe de pădure. Rețeta clasică de piept de rață cu sos de portocale este una nemaipomenită, de asemenea.

Având fructe de pădure de sezon, proaspete acum, l-am acompaniat cu un sos rapid de zmeură . Am servit carnea cu acest sos, piure de țelină și sparanghel la tigaie.

Pregătirea pieptului de rață se face foarte rapid. Vorba aceea, trebuie să stai cu ochii pe el, ca pe ceasul de la butelie.

Va trebui să încingeți și cuptorul pentru câteva minute, vă promit, nu pentru mult timp, ca să nu vă încingeți inutil în bucătărie.

Pielea este un element foarte important, a cărei gătire asigură atât frăgezimea, cât și gustul inconfundabil al preparatului.

Pentru un rezultat optim, va trebui să scoateți pieptul de rață din frigider cu cel puțin 30 de minute înainte de gătire.

Crestarea pielii cu un cuțit bine ascuțit e necesară nu doar din considerente estetice, dar și pentru a ajuta prăjirea și formarea unei cruste crocante.

Pielea va trebui sărată înainte de gătire, pentru a ajuta la eliminarea apei. Asemeni unui steak bun, și pieptul de rață e minunat doar cu sare și piper.

Vă sfătuiesc să folosiți o tigaie cu mâner termorezistent, pe care să o puteți introduce la cuptor după ce ați folosit-o pe plită. Dacă nu aveți așa ceva, puneți la încins în cuptor un vas termorezistent și transferați pieptul de rață în acela, la momentul potrivit. Dacă veți avea nevoie de aceeași tigaie de pe plită pentru a trage și legume la tigaie, ca să folosiți bunătatea de grăsime scursă din piele, puneți de la început o altă tigaie sau vas termorezistent în cuptor la încins.

Sunteți gata? Să-i dăm bice, că e gata cât ai zice „rață”!

Ingrediente

Pentru pieptul de rață:

2 piepți de rață

Sare, piper

 

 

Pentru piureul de țelină:

1 rădăcină de țelină

1 lingură unt

100 ml smântână de gătit

Sare, piper, nucșoară rasă

 

Pentru sosul de fructe de pădure:

200 g zmeură sau alte fructe de pădure

Coaja și zeama de la ½ lămâie

1 lingură zahăr

1 linguriță sos worcestershire

Sare, piper

 

Plus 1 legătură sparanghel

Preparare

  1. Încingeți cuptorul la 180-200 grade. Puneți la încins și tigaia sau vasul termorezistent de acum în cuptor.
  2. Crestați superficial pielea pieptului de rață, asezonați-l cu sare și piper doar pe partea cu piele.
  3. Tamponați-l cu prosop de hârtie, pentru a-l usca.
  4. Curățați țelina, tăiați-o cuburi și puneți-o la fiert în apă cu sare.
  5. Pasați țelina scursă de apă, împreună cu unt și smântână lichidă. Asezonați-o cu sare, piper și nucșoară rasă.
  6. Puneți zmeura, zeama și coaja de lămâie, zahărul și circa 2 linguri de apă la fiert.
  7. Amestecați continuu, până obțineți un sos mai gros, circa 5 minute. Strecurați-l printr-o sită fină, pentru a elimina semințele.
  8. Cu pielea în jos, prăjiți pieptul de rață într-o tigaie termorezistentă rece, pe plită, la foc iute, circa 5-7 minute. Din momentul în care auzim că tigaia sfârâie, mai lăsați maximum 5 minute.
  9. Dacă pielea s-a rumenit frumos, întoarcem și pe partea cealaltă, lăsăm la prăjit 2 minute. Mișcăm piepții și pe laterale, pentru a forma o crustă peste tot.
  10. Folosim aceeași tigaie pentru sparanghel. Grăsimea din tigaie îi va da o aromă fantastică.
  11. Transferăm din tigaia de pe plită piepții de rață în tigaia din cuptor pentru 5-7 minute.
  12. Între timp, rapid, tragem sparanghelul la tigaie.
  13. Scoatem carnea din cuptor, atenți să nu ne ardem când apucăm mânerul (am păți-o).
  14. Punem pieptul de rață pe un tocător pentru a se odihni câteva minute.
  15. Serviți pieptul de rață feliat, cu piure de țelină, sos de zmeură și sparanghel la grătar.

Savuroase și inedite - cele mai recente rețete

Brownie cu felii de măr

Aceste brownies sănătoase, vegane, cu mere sunt un deliciu foarte rapid de preparat. Nu au zahăr adăugat, nici grăsimi. Ceea ce le conferă dulceață și le menține umezeala sunt merele încorporate. D...

Prăjitură cu mere invizibile

Această prăjitură cu mere invizibile este una, pe cât de simplă, pe atât de delicioasă. E turnată în tavă și feliile subțiri de măr încorporate se coc odată cu învelișul acesta cremos și dens de ch...

Pui cu legume la cuptor

Cuptorul este o unealtă de real ajutor atunci când nu dorim să dereticăm prea mult. Rețeta aceasta de pui rumenit cu legume la cuptor este soluția ideală pentru a prepara atât carne cât și garnitur...

Spaghetti alla Nerrano

Această rețetă simplă și minunată de spaghetti Alla Nerano provine din regiunea Calabria a Italiei. Am văzut-o prima dată într-o emisiune televizată și, mânată de curiozitate, am preparat-o. Ingred...

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine e o tartă franțuzească savuroasă, a cărei umplutură este făcută cu ouă, smântână, șuncă sau bacon. Poartă denumirea regiunii Lorena din estul Franței, aflată la granița cu Germania....

Spirale cu sos de ardei copt și pui

Sosul acesta de ardei copți, ceapă și usturoi seamănă la gust foarte mult cu o pastă orientală numită Harissa. E aromat, intens, dulceag, sărac în grăsimi, încărcat cu vitamine. Ai nevoie de ardei ...

Spaghetti alla Nerano

Această rețetă simplă și minunată de spaghete Alla Nerano provine din regiunea Calabria a Italiei. Am văzut-o prima dată într-o emisiune televizată și, mânată de curiozitate, am preparat-o. Ingredi...

Pui cu gratin și legume verzi

  Dacă doriți să vă răsfățați cu o masă deosebită sau să vă impresionați invitații cu ceva delicios, sofisticat și aparent greu de pregătit, rețeta aceasta de pulpe de pui aurii cu garnitură d...

Pain au chocolat

Pain au chocolat este un desert franțuzesc ce se prepară, de regulă, din aluat dospit de tip foitaj. Rețeta mea, însă, este una de pâine cu lapte ce conține ciocolată. E o pâine dulceagă, de tip de...

Pulpă de rață cu tăiței cu varză

Această rețetă de pulpă de rață cu reducție de vin și sirop de rodie este una specială. M-am gândit că din moment ce varza este o garnitură potrivită cărnii de rață, cu siguranță și tăițeii cu varz...

Tort de clătite cu ciocolată

Acest desert delicios, cu ciocolată și aspect impresionant, este atât de simplu de preparat, încât chiar și copiii ma măricei se pot încumeta să îl facă. Clătitele cu cacao sunt mai groase și mai e...

Brioșe Pizza

Brioșele sunt un preparat foarte versatil, fie ele dulci sau sărate. Brioșele dulci sunt cel mai ușor desert de preparat, în opinia mea. Cele sărate îți dau satisfacția de a pregăti un aperitiv sau...

Spaghete Green Goddess

Spaghetele Green Goddess sunt îmbrăcate într-un sos cremos, fin, de culoare verde deschis. Ingredientele sosului sunt avocado, spanac, busuioc, lapte de cocos, nuci caju și lime. Aromele sunt foart...

Pulpă de porc Diane

Friptura cu sos Diane este una deosebit de gustoasă, pe bază de smântână și ciuperci. Este asociat cu rețeta clasică de steak, dar se potrivește foarte bine și cu pulpa de porc. Întrucât pulpa de p...

Farfalle alla vodka

Rețeta aceasta am văzut-o prima dată în cartea de bucate a Inei Garten, care o pregătea pentru o cină romantică. M-am gândit că este o rețetă foarte potrivită pentru o cină în doi, de Valentine's D...

BLT cu papară stil guacamole

E sandwich-ul meu preferat atunci când poftesc ceva sărat, cu bacon. Mi se întâmplă, destul de rar, însă acest sandwich e remediul meu pentru un mic dejun sau brunch după o noapte de petrecere. Se ...

Supă Tom Yum

Tom Yum, o supă thailandeză picantă și acrișoară, este una dintre cele mai aromat, mai ușor de pregătit și mai rapide supe pe care o veți prepara vreodată. Delicată, însă asezonată cu mirodenii cu ...

Cotlet de porc cu mâncare de linte

Carnea de porc se potrivește de minune cu mâncarea de linte. Cotletul e folosit îndeosebi la șnițel în familia mea și nu numai. Putem să preparăm o rețetă suculentă, delicioasă, în care combinăm gu...

Supă-cremă de morcovi cu ghimbir

Supa- cremă de morcovi cu ghimbir este o rețetă nemaipomenit de delicioasă și sănătoasă, potrivită pentru o masă obișnuită sau chiar pentru o dietă de început de an, când ar trebui să diminuăm sau ...

Plăcințele cu brânză și afine

Rețeta de brânzoici sau moșocoarne, cum li se spune în satul bunicii mele materne, Babța, am modificat-o puțin, cel puțin în prezentare. Le-am dat forme de cuiburi sau plăcințele umplute cu un ames...

Prăjitură cu mac și cremă de lămâie

Prăjitura aceasta cu mac și lămâie este o variantă mai fină și mai elegantă a unui chec clasic îndrăgit în familia mea. Baza este aceeași rețetă de chec, toppingul este o cremă fină cu mascarpone ș...

Cornulețe cu magiun

  Cornulețele cu magiun, silvoiță sau lecvar, cum le spunea bunica, erau un desert pe care îl iubeam nespus în copilărie. Am recreat această rețetă clasică a bunicii de la Babța pentru a onora...

Brioșe cu brânzeturi și șuncă

Ori de câte ori se anunță musafiri în ultimul moment, mă gândesc cu ce să îi servesc, în afară de cafea. Brioșele, fie ele dulci sau sărate, sunt o alegere excelentă pentru a încropi și servi ceva ...

Tort cu portocale și frișcă

Tortul acesta cu portocale și frișcă este rețeta mătușii mele, Maria, care pentru mine a fost mereu ca o mamă. Îl prepara mereu de Sfântul Ioan, când îl sărbătoream pe unchiul meu, drag. Anul acest...

Salată de fenicul și portocale

O salată crocantă, cu arome dulci, bogată în vitamine, e binevenită în orice anotimp. Nu știu cât de familiar vă este feniculul, dar chiar dacă este o legumă străină pentru voi, vă sfătuiesc să îi ...

Biscotti cu merișoare și alune

Biscotti sunt biscuiți copți de două ori. De ce se coc de două ori, pentru a obține textura de pesmeți. Dubla coacere îi face crocanți, le permite să se păstreze foarte bine multă vreme. Rețeta de ...

Sărățele cu brânză și cheddar

Sărățelele de casă sunt cele mai bune. Au o aromă intensă de brânză cheddar, sunt fragede și se topesc în gură. Nu e nevoie de mari cunoștințe și abilități în ale coptului. E nevoie doar de puțină ...

Brioșe cu banane și lapte condensat

Brioșele sunt un desert iubit în familia mea pentru ușurința cu care se pregătesc și se pot transporta. O astfel de brioșă e minunată alături de o ceașcă de cafea la micul dejun sau ca gustare, la ...

Ruladă cu dovleac, spanac și bacon

Rulada aceasta din cotlet de porc are o umplutură delicată, de piure de dovleac, spanac, în crustă de bacon, e o alegere potrivită pentru sărbători și nu numai. Are nevoie de o garnitură simplă, cu...

Chec cu portocale și ciocolată

Dacă e iarnă și avem portocale zemoase în cămară, acest chec zemos în care vom utiliza portocale întregi și glazură de ciocolată e rețeta perfectă pentru o dupăamiază rece de duminică. Deși în rețe...

Cotlet cu cuș-cuș

Dacă oricum cea mai bună legumă e porcul, rețeta cea mai aproape de tradiția românească e aceea de cotlet fraged de porc , în sos, cu garnitură de piure de cartofi sau cuș-cuș. Cotletul este o carn...

Baclava cu tăiței

Baclavaua tradițională se prepară folosind foi de plăcintă, unt topit, nuci și un sirop dulce de tot. Rețeta mea de baclava este o adaptare. O combinație între tăițeii cu lapte din copilărie și bac...

Scoici arrabbiata

Sunt adepta lucrurilor simple și delicioase. Și cum sunt mare amatoare de paste, această rețetă cu sos arrabbiata este mult pe placul meu. Rețeta tradițională folosește passata de roșii, usturoi și...

Mac and cheese cu conopidă

Această rețetă de mac and cheese cu conopidă este varianta mai sănătoasă, vegetariană a rețetei clasice de paste cu sos de brânză extrem de populare în Statele Unite ale Americii. Fiind o mâncare r...

Tofu cu legume purpurii coapte

Rețeta aceasta de post folosește tofu afumat ca sursă de proteină. L-am copt cu legume purpurii, presărate și ele alune de pădure mărunțite. Am copt, de asemenea, două căciulii de usturoi, pentru a...

Plăcințele de cartofi și za’atar

De fiecare dată când fac piure sau cartofi natur, dacă îmi rămâne din garnitură și nu mai am ce face cu ea, încropesc niște plăcințele rapide din aluat de pâine și amestecul de cartofi. Dacă postiț...

Falafel

Pe vreme de post, e bine să facem o curățare spirituală și fizică deopotrivă. Falafelul este o chiftea preparată din năut și ierburi aromatice, deosebit de gustoasă, care e ideală atât pentru post,...

Prăjitură cu brânză tradițională

Rețeta tradițională de prăjitură cu brânză sau „porloș”, cum i se mai spune în zona noastră, este un desert sățios, pregătit cu ingrediente la îndemâna oricărei gospodine. Prăjitura sau porloșul cu...

Tăiței cu pui și caju

Mâncarea cu specific asiatic are, de cele mai multe ori, rețete foarte simplu de preparat, cu ingrediente puține. Tăițeii aceștia lați de la Paste Hutton i-am transformat într-un prânz nutritiv și ...

Mâncare de spanac

  În zilele când nu mai vreau să văd carne în farfurie, și, în ultima vreme, am din ce în ce mai multe astfel de zile, una dintre rețetele pe care le prepar aproape săptămânal, e aceea de span...

Curry de dovleac cu scoici

Sosul acesta cremos, de dovleac asezonat cu mirodenii, de inspirație caraibiană este acum, toamna, alături de scoici de la Paste Hutton, un deliciu pentru trup și suflet. Un sos dens, cremos, pican...

Bruschette cu smochine

Smochinele sunt încă în pârg. Proaspete nu au o aromă foarte puternică și, tocmai de aceea, le putem alătura unor alte ingrediente cu caracter mai pregnant. Le folosim în bruschette cu ricotta, cu ...

Risotto simplu

  Dacă vă place risotto, atunci această rețetă de bază vă va fi un aliat de nădejde pe viitor. Ce este risotto? Este un fel de a prepara orezul Arborio și alte tipuri de orez specifice, astfel...

Mâncare de dovlecel cu mărar

Una dintre mâncărurile tradiționale pe care le savurăm cu plăcere în oricare anotimp, este această mâncare rapidă de dovlecel în sos de smântână și mărar. Se pregătește cu puține ingrediente și e m...

Scoici cu ton, anginare și fistic

Îmi plac pastele sub oricare formă și cu orice sos. Ador tonul și, azi am pregătit o rețetă de macaroane cu pesto, ton și anghinare delicioasă și foarte ușor de preparat. Pastele folosite de mine s...

Lasagne cu ciuperci

Lasagna este o rețetă tipic italiană extrem de populară în lume. În mod tradițional, o preparăm cu sos Bolognese și Bechamel. E delicioasă. Rețeta de azi înlocuiește stratul de carne în sos cu ciup...

Ravioli cu dovleac

Ravioli făcuți în casă sunt cu totul și cu totul altă mâncare de pește, ca să zic așa. Pastele sunt fine, au textură al dente, sunt chiar ușor de pregătit și gătit. Pastele tradiționale cu ou neces...

Cupcakes cu triplă ciocolată

Aceste cupcakes cu cremă de ciocolată și mascarpone și ciocolată cu alune mărunțită sunt un triplu deliciu ciocolatos. Sunt atât de bune încât ți se topesc în gură. Și se topesc repede și de pe pla...

Brioșe cu mere și caramel

Brioșele acestea cu măr și caramel sunt atât de delicioase încât nu a mai rămas din ele nimic în câteva ore. Compoziția este pufoasă și zemoasă datorită merelor tăiate mărunt, care sunt învăluite î...

Tort de ciocolată

Cred că singurele deserturi care îmi dau bătaie de cap sunt cele cu creme pe care trebuie să le ornezi. Poșul este încă un instrument pe care îl mănuiesc mai stângaci. Însă, chiar dacă nu excelez l...