Pizza din aluat cu făină integrală , cu ciuperci pleurotus, nuci caju și gorgonzolla e o rețetă pe care am experimentat-o de curând. Ador combinația de ciuperci cu brânză cremoasă, cu mucegai. Sunt arome picante și crocante amestecate cu textura delicată a ciupercilor. Am încercat această metodă fără frământare prima dată din aluat de pâine cu maia, fără frământare, și mi-a plăcut foarte mult. Rețeta pentru acel aluat o găsiți pe blog, în rețeta de pâine cu maia. La această rețetă am înlocuit 200 de grame de făină normală cu aceeași cantitate de făină integrală.
Desigur, rețeta se poate prepara și cu aluat normal de pizza.
Acum vă voi scrie rețeta de aluat fără frământare cu drojdie, care e mult mai pufos, mai aerat și ușor de digerat. Enzimele produse prin dospirea la rece ajută la descompunerea amidonului și la fermentație, astfel pizza fiind mult mai digestă.
Folosind făină integrală, facem preparatul și mai sănătos. Ingredientele trebuie doar omogenizate și frământate timp de două minute, apoi lăsate la autoliză timp de cel puțin 40 de minute, într-un bol uns cu ulei, acoperit.
După autoliză sarea e încorporată și aluatul se pliază apucând marginile exterioare și aducându-le spre mijlocul vasului, până obținem o minge uniformă. Aceasta pliere se repetă de două ori, apoi aluatul din bolul acoperit se lasă la rece cel puțin 8 ore la dospit.
Aluatul se poate prepara cu o seară înainte, a doua zi, oricând, puteți prepara pizza. Dacă îl preparați în aceeași zi, probabil veți coace pizza seara. Cu cât stă aluatul mai mult la rece, cu atât are aerarea și gustul mai bune. După dospirea la rece, trebuie scos pe blatul de bucătărie și lăsat să își revină la temperatura camerei, înainte de a-l manevra.
Ideal e să folosiți palmele pentru a da forma pizzei și să presărați semolina sau griș pe tavă, pentru a preveni lipirea. Pizza aceasta e o variantă delicioasă numai bună de savurat în anotimpul rece.
Poftă bună la bucătărit!
Pentru blat:
300 g făină albă tip 650
200 g făină integrală
1 plic drojdie uscată
200 ml apă călduță
1 linguriță sare
Puțină semolina sau griș
Pentru topping:
250 g gorgonzolla
2 pumni nuci caju
200 g ciuperci pleurotus
câteva fire cimbru și pătrunjel verde
1 lingură unt
Sare, piper, ulei de măsline