Plăcintele codrenești sunt unul dintre felurile de mâncare preferate de mine din copilărie.
Bunica mea din Babța le pregătea o dată pe săptămână și le făcea zn cantități mari, cu diverse umpluturi. Se pot prepara de post, cu cartori, varză murată sau lobodă, cozi de ceapă și mărar sau, foarte asemănător celor turcești, numite Guzleme, cu brânză și verdețuri.
Mai în glumă, mai în serios, cine știe, poate și plăcintele sunt o rețetă de inspirație turcească, deși etimologic, plăcinta e o turtă sacră în latină.
Prin ce diferă plăcintele codrenești de celelalte tipuri de plăcinte? Sunt foarte subțiri, sunt împăturite și coapte pe lespede sau într-o tigaie unsă cu o urmă de ulei.
Parcă și acum văd lespedea bunicii mele, o tigaie de fontă neagră, cu coada lungă, în care le cocea.
Cele din rețeta de azi le-am umplut cu cartofi fierți, mărunțiți, cu verdețuri și cu verdețuri și brânză. Dintr-un kg de făină vă ies 16 plăcinte. Dacă doriți să pregătiți mai multe, multiplicați cantitățile.
În rețetă am scris ingredientele pentru cele de post cu verdeață.
Să vedem de ce avem nevoie !
Pentru aluat:
1 kg făină
1 cub de drojdie
1 linguriță de sare
circa 350 ml apă călduță
Pentru umplutura de verdeață:
500 g lobodă congelată
300 g spanac crud
3 fire de ceapă verde
1 legătură de mărar
În plus, ulei vegetal pentru copt și făină pentru tapetat suprafața de lucru.