Rețeta de brânzoici sau moșocoarne, cum li se spune în satul bunicii mele materne, Babța, am modificat-o puțin, cel puțin în prezentare. Le-am dat forme de cuiburi sau plăcințele umplute cu un amestec moale de brânză de vaci și afine.
Aluatul pentru plăințele este cel clasic, din rețeta de brânzoici, dospit cu drojdie și plămădit cu multă dragoste. Bucătăria trebuie să fie primitoare, caldă, iar noi să fim cu zâmbetul pe buze. Nu e glumă, aluatul crește frumos dacă energiile sunt bune.
Am pregătit aluatul din ingredientele clasice, făină,drojdie, lapte, unt și ouă., pe care l-am aromatizat cu coajă de lămâie și vanilie.
Odată dospit, împărțim aluatul în biluțe de cocă, în care formăm adâncituri cu ajutorul unui pahar. Aceste adâncituri le umplem cu un amestec de brânză de vaci, zahăr, gălbenușuri de ou, coajă rasă de lămâie, vanilie și afine proaspete.
Le coacem în cuptorul încins la 180 de grade și apoi, după ce s-au răcit, le pudrăm cu zahăr.
Sunt delicioase alături de o cană de lapte, de ceai și le putem savura în pachețelul de prânz la serviciu sau școală
Pentru aluat:
500 g făină
25 g drojdie proaspătă
200 ml lapte cald
2 ouă
100 g unt moale
1 linguriță de zahăr
1 praf de sare
Coaja de la ½ lămâie
Pentru umplutură:
500 g brânză de vaci
2 gălbenușuri
Coaja de la ½ lămâie
150 g zahăr
Esență de vanilie
200 g afine
Pentru uns: 2 albușuri bătute
100 g zahăr pudră pentru decor