De fiecare dată când fac piure sau cartofi natur, dacă îmi rămâne din garnitură și nu mai am ce face cu ea, încropesc niște plăcințele rapide din aluat de pâine și amestecul de cartofi.
Dacă postiți, folosiți cartofi fierți natur sau chiar tocănița de cartofi de post. Mătușa mea, spre exemplu, nu folosește aluat de pâine, ci amestecă direct cartofii cu făină, sare, puțin ulei și drojdie. Lasă compoziția să stea puțin și apoi zntinde plăcintele.
De regulă, pregătesc aluat de pâine sau pizza clasic, cu drojdie, dintr-un kg de făină, folosind jumătate din cantitatea obținută de cocă la pregătirea plăcintelor și jumătatea rămasă la pizza, cornuri, chifle sau pâine.
Aceste plăcinte se formează similar unor rulouri, întinzând o foaie de aluat peste care distribuim cartofii. Rulăm mai apoi aluatul și tăiem rulouri egale , pe care le vom aplatiza cu palma și întinde cu făcălețul.
Dacă vă place, le puteți asezona cu za’atar. Acest condiment le dă un iz aparte.
Le-am copt în cuptor pentru a le face mai ușor de digerat, mai dietetice și mai sănătoase.
Cantitățile exacte , de data aceasta, nu le voi preciza, fiecare poate să folosească atât aluat și amestec de cartofi cât are în casă. Le puteți servi ca lipii pentru hummus sau wrap-uri diverse sau, le puteți servi cu gemuri, în stilul bucătăriei șvăbești.
Aluat de pâine
Amestec de cartofi fierți
Sare, piper
Ulei de măsline
Za’atar
Făină pentru planșetă
unt vegetal sau ulei de măsline pt uns