Pentru un ardelean, termenul „porloș” este sinonim cu o copilărie la țară. E plăcinta din aluat fraged preparată de bunica pentru zilele de sărbătoare. E un desert modest, cu umplutură de mere sau brânză, de regulă, atât de simplu și totuși atât de gustos!
Cu alte cuvinte, e o plăcintă din aluat fraged retro, naturală, ieftină și bună. Cea din această rețetă e pregătită cu umplutură de dovleac.
Am primit cadou un dovleac imens, de 10 kg pe care l-am înjumătățit. Am curățit interiorul de semințe și una dintre jumătăți am tăiat-o în segmente egale ca mărime. Le-am copt la 180 de grade într-o tavă tapetată cu hârtie de copt până când s-au rumenit. După răcire, acestea le-am desprins de pe coajă și le-am pus în pungi la congelator pentr a le folosi la supe-cremă sau deserturi.
Cealaltă jumătate de dovleac am decojit-o. Am tăiat segmente egale și , folosind un robot de bucătărie, le-am ras.
Dovleacul ras l-am împărțit în serii pe care le-am călit într-o cratiță de fontă. La fiecare 2,5 kg de dovleac am adăugat 200 ml apă, 300 de g de zahăr , 2 lingurițe de scorțișoară și 1/2 linguriță amestec de condimente pentru turtă dulce. Am amestecat continuu, până când dovleacul s-a gătit, preț de circa 10 minute.
Am turnat amestecul gătit într-o tavă pentru a-l lăsa la răcit. Între timp am pregătit aluatul de porloș folosind făină, untură, smântână, sare și puțin praf de copt.
Am aromat aluatul cu coajă de lămâie. L-am împărțit în două și am întins două foi de dimensiunea tăvii.
Am împărțit umplutura între cele două foi , am uns-o cu ou bătut, am presărat fulgi de migdale și am copt prăjitura timp de 60 de minute.
Se poate servi caldă sau rece, ca atare, sau cu frișcă bătută.
Pentru aluat:
3 căni făină
1 canâ untură
1 cană smântână
1 praf de copt
1/2 linguriță bicarbonat
1 praf de sare
coajă rasă de la 1/2 lămâie
Pentru umplutură:
2,5 kg dovleac
2 lingurițe scorțășoară
1/2 linguriță amestec condimente pentru turtă dulce
300 g zahăr
Plus 1 ou bătut și 1 cană fulgi de migdale pentru ornat