Rețeta tradițională de prăjitură cu brânză sau „porloș”, cum i se mai spune în zona noastră, este un desert sățios, pregătit cu ingrediente la îndemâna oricărei gospodine.
Prăjitura sau porloșul cu brânză era un desert nelipsit acasă, din copilărie. Brânza de vaci era ingredientul pe care gospodinele îl aveau în casă tot anul și, pregătirea acestei prăjituri dense ce se păstra foarte bine câteva zile era foarte frecventă.
Chiar și în vremurile când nu găseai unt, toată lumea avea în șpaiț măcar untură sau margarină.
Aluatul e atât de fraged și fărâmicios,încât ți se topește în gură. Evident, brânza trebuie combinată cu scorțișoara, că altfel nu e rețetă de porloș cu brânză. Parcă simt și acum parfumul de scorțișoară care era deja impregnat în sertarul în care bunica ținea scorțișoara și zahărul vanilat. Era mirosul cel mai dulce și liniștitor.
După părerea mea, cea mai bună rețetă e cea cu untură, tradițională, dar dacă nu vă place untura, puteți folosi unt sau margarină. Străbunicile și bunicile noastre nu aveau cântare, așa că, în rețetele lor, din pragmatism, totul era măsurat cu lingura sau cana. Și rețeta mea folosește cana pentru măsură. Smântâna se adaugă după nevoie, pentru a forma un aluat moale, nelipicios, care se dă la rece puțin.
Pentru cocă:
1 cană untură moale
3 căni de făină
1 vârf de cuțit de sare
1 lingură de zahăr
1 plic zahăr vanilat
Smântână cât e nevoie
2 ouă
Pentru umplutură:
1 kg de brânză de vaci grasă
1 lingură scorțișoară
150 g zahăr
1 plic zahăr vanilat
2 linguri smântână
3-4 linguri griș
Zahăr pudră pentru decor