Prăjitura cu brânză tradițională e un deliciu care bucură în orice anotimp. Iarna, în prag de Crăciun, am înnobilat-o cu turtă dulce și dovleac.
Aluatul e unul fraged, clasic, pregătit așa cum îl făcea bunica mea. E făcut cu untură, făină, iaurt și praf de copt. E aromat subtil cu coajă de lămâie și zahăr brun.
din acest aluat am întins două foi.
Pe cea de la bază am întins-o direct în tava de copt, rectangulară. Am presărat turtă dulce gralzurată cu ciocolată amăruie, mărunțită, deasupra.
Jumătate din umplutura am pregătit-o din brânză de vaci, ouă, zahăr și vanilie , pe care am distribui-o cu lingura ici-colo.
Cealaltă jumătate de umplutură e pregătită din dovleac copt pasat, scorțișoară și ouă, distribuită între movilițele de brânză.
Am întins a doua foaie deasupra umpluturii, aplatizând totul cu mâna. Am uns totul cu ou bătut, am presărat turtă dulce mărunțită și fulgi de migdale deasupra.
Am copt prăjitura la 170 de grade timp de 45 de minute. Am servit-o după răcirea completă.
Pentru aluat:
3 căni făină
1 cană untură
330 ml iaurt
1 praf de sare
coaja rasă de la 1 lămâie
1 praf de copt
1 linguriță scorțișoară
Pentru umplutura de brânză:
500 g brânză de vaci
1/2 cană zahăr
esență de vanilie.
2 ouă
Pentru umplutura de dovleac:
500 g dovleac
1 linguriță scorțișoară
2 ouă
Pentru straturile de turtă dulce mărunțită: 200 g turtă dulce cu glazură de ciocolată amăruie.
1 ou bătut pentru uns
1 pumn de fulgi de migdale