Prăjitura aceasta cu mac și lămâie este o variantă mai fină și mai elegantă a unui chec clasic îndrăgit în familia mea. Baza este aceeași rețetă de chec, toppingul este o cremă fină cu mascarpone și lămâie, amestecată cu lemon curd.
Checul cu mac și lămâie este excelent și de sine-stătător, dar așa devine un desert demn de o masă festivă. Crema de mascarpone este una lejeră, care constă în mascarpone amestecat cu frișcă și vanilie. Pentru cine nu a auzit de lemon curd, este o cremă foarte fină, dulce-acrișoară de lămâie, pe care o puteți folosi atât ca glazură pentru prăjituri, dar și ca ingredient în diverse creme sau deserturi. Se păstrează foarte bine la frigider, într-un borcan închis cu capac
Nu necesită abilități foarte complicate de patiser-cofetar, se feliază și arată frumos.
Să vedem ce avem de făcut!
Pentru chec:
3 ouă întregi
200 ml iaurt grecesc
200 g unt moale
200 g zahăr
Zeama și sucul de la 1 lămâie
150 g mac măcinat
300 g făină
1 plic praf de copt
1 praf de sare
Esență de vanilie
Pentru crema de mascarpone:
150 g mascarpone
150 g frișcă
150 g zahăr
Esență de vanilie
Pentru lemon curd:
Zeama și coaja de la 2 lămâi
1 ou întreg
1 gălbenuș
150 g zahăr
1 praf de sare
50 g unt