Prăjitură cu măr
Prăjitura sau porloșul cu măr era un desert nelipsit acasă, din copilărie. Merele sunt fructele pe care le aveam tot anul și, chiar în vremurile când nu găseai unt, toată lumea avea în șpaiț măcar untură sau margarină. Era ușor de pregătit, rapidă și gustoasă tare.
Aluatul e atât de fraged și fărâmicios, de ți se topește în gură. Evident, mărul trebuie combinat cu scorțișoara, că altfel nu e rețetă de porloș cu măr. Varianta mea, pentru a avea o consistență mai cremoasă, are puțin amidon adăugat la umplutură.
După părerea mea, cea mai bună rețetă e cea cu untură, tradițională, dar dacă nu vă place untura, puteți folosi unt sau margarină. Bunicile noastre nu aveau cântar, așa că în rețetele lor totul era măsurat cu lingura sau cana. Și rețeta mea folosește cana pentru măsură. Smântâna se adaugă după nevoie, pentru a forma un aluat moale, nelipicios, care se dă la rece puțin.
De data aceasta am făcut un grilaj, pentru un aspect mai modern și am presărat fulgi de migdale.
Pentru cocă:
1 cană untură moale
3 căni de făină
1 vârf de cuțit de sare
1 lingură de zahăr
1 plic zahăr vanilat
1 praf de copt
Smântână cât e nevoie
2 ouă
Pentru umplutură:
2 kg de mere
150 g zahăr
1 lingură scorțișoară
1 lingură de amidon
câteva linguri de griș