Carnea de miel e un fel de kriptonită pentru mulți dintre noi. De ce? Unii nu îi agreează mirosul, alții nu sunt prieteni cu ideea de a mânca un animăluț atât de drăgălaș iar alții nu îl pot digera.
Rețeta mea este o soluție demn de încercat chiar și de către aceia dintre voi care, pentru oricare dintre motivele enumerate mai sus, nu ați încercat friptura de miel încă.
Am folosit pulpa întreagă, pe care am alintat-o preț de o noapte în prealabil într-o marinadă aromată. Marinada ajută la frăgezirea și aromarea cărnii, lucru pe care o simplă condimentare nu îl poate face. Am folosit boabe de coriandru, boabe de muștar, foi de dafin, vin roșu, suc de portocală, ceapă, usturoi verde, baharat, rozmarin, cimbru și melasă de rodie.
Baharat e un condiment tipic Orientului Mijlociu, ideal pentru carnea de miel.
Am amestecat toate mirodeniile și am lăsat pulpa să își tragă sufletul de seara până a doua zi în acest amestec, într-un recipient de plastic cu capac, la rece.
Carnea trebuie scoasă de la rece cu două ore înainte de a o găti. Am folosit un vas de fontă cu capac, denumit Dutch Oven. E ideal pentru astfel de fripturi. Sunt la fel de potrivite și vasul de lut, Crock Pot sau un vas de yena cu capac.
Carnea am așezat-o pe un start de legume, morcovi, păstârnac, ceapă, niște crenguțe de rozmarin și cimbru care, împreună cu marinada și sucurile scurse din carne vor alcătui un sos divin.
Sper să vă placă mult și vouă și să alegeți să îl pregătiți nu doar de Paște.
Pentru marinadă:
1 pulpă de miel
1 ceapă
3 fire de usturoi verde
Sucul de la 2 portocale
2 foi de dafin
1 linguriță de baharat
1 linguriță de boabe de muștar
1 linguriță de boabe de coriandru
2 crenguțe de rozmarin
2 crenguțe de cimbru
300 ml vin roșu
Apă rece cât cuprinde
Sare, piper
3 linguri de melasă de rodie pentru copt
Pentru stratul de legume:
2 morcovi
1 ceapă roșie
1 păstârnac
1 ardei roșu
2 linguri ulei de măsline
Sare, piper